Niške vesti

Promocija “Niške Palilule“

promocija-monografijeMonografija «Niška PALILULA», autora Jovice Vasića, publiciste i novinara, koju je na izmaku 2011. godine realizovala Gradska opština Palilula u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, promovisana je na niškom Univerzitetu.

O značaju ovog vrednog izdavačkog projekta, nakon pozdravne reči prof.dr Igora Novakovića, predsednika opštine Palilula, govorili su i prof.dr Mile Ilić, predsednik Skupštine grada Niša, Milan Đurđević, predsednik Skupštine opštine Palilula, Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra i autor monografije, diplomirani sociolog, Jovica Vasić. Program promocije ovog dela je obogaćen i nastupom niške vokalne grupe „Konstantin“.

Monografiju «NIŠKA PALILULA» je grafički oblikovao Mile Radičević uz brojna dokumenta i fotografije autora Miroslava Lavrenčića, Jovana Šurdilovića, Dragana Vidojkovića, Branislava Tikića, Milana Stojanovića, Jovana Ilića, koja ilustruju decenijski ubrzani razvoj Palilule. Po oceni recenzenata monografije, prof.dr Dragana Nikolića i prof. dr Miomira Naumovića, autor Jovica Vasić je u pisanju monografije »Niška Palilula« uložio ogroman istraživački napor i prikupio mnoštvo podataka, čime potvrđuje svoju istraživačku zrelost. „Monografija predstavlja jednu zaokruženu celini koja na najbolji način odslikava prošlost i sadašnjost opštine Palilula, ali šire posmatrano, ona je i značajan doprinos boljem upoznavanju i istorije Niša.“

U svom obraćanju javnosti na promociji monografije opštine, predsednik, prof.dr Igor Novaković zahvalio se u svoje ime i u ime svojih saradnika, autoru teksta i autorima fotografija, saradnicima i recezentima koji su pomogli izradu monografije. On je podsetio da je zbog velikih transformacija društva i to ne samo tranzicije nego i činjenice da smo promenili, ne pomerivši se, nekoliko domovina, da je nastala velika preraspodela bogatstva, da su stvorene nove društvene grupe, da smo opterećeni mnogim problemima, život u našim lokalnim sredinama, prve decenije novog milenijuma dobio novu dimenziju. U proteklom periodu svi interesi, pojedinačni i grupni prelamali su se kroz politiku i političke sukobe, kroz kulturološke sukobe i sukobe između zagovornika različitih ideologija. Mi u opštini PALILULA, naglasio je Novaković, odlučili smo da se okrenemo sebi i svojim aktivnostima. Politiku smo stavili u drugi plan i ona je kod nas na izdisaju.

Građani opštine Palilula i unapređenje kvaliteta života u opštini su prioriteti našeg razvoja. Puno je saradnika, a samo jedna zajednička ideja – da ova monografija, kao naučno delo, gde se estetski i naučni smisao prepliću, napiše da bude dovoljno stručna, a opet pitka, zaista lako čitljiva i dostupna svim građanima Niša; da ostavi trajni pečat u kulturnom nasleđu našeg grada i naše “niške Palilule“. Gradska opština Palilula je u svojoj Strategiji razvoja predvidela i dala posebno mesto nauci i ostvarila čvrstu vezu između naučnih poduhvata i same lokalne samouprave. Dve godine se ova monografija pisala, možda je to kratak period za ovakvo delo, jer Palilula je proživela puno toga i ‘živi’ puno toga da bi se samo u dve godine spojilo.

Mi smo ipak uspeli u našim željama i rezultat je tu i danas smo zbog toga i svi mi ovde. “Niška Palilula“ je kruna rada naše Gradske opštine Palilula u ovoj oblasti. Ona zaokružuje sve naše napore da jedan građanski, stari Niš nastavi svoj život na pravi način, da nove generacije lako dođu do podataka o svojoj Paliluli, mestu gde su njihovi preci proživeli život i mestu gde će njihova deca i unuci provoditi svoje dane. Veoma smo ponosni što smo od retkih opština u Srbiji koje imaju svoju monografiju – istakao je predsednik Novaković, ali takođe mislimo da je zaista i zaslužujemo. Nadam se, zaključio je Igor Novaković, da ćete uživati u slikama i rečima koje predstavljaju, opisuju i dočaravaju Palilulu kakva ona zaista i jeste. (Tekst i foto: D.Vidojković)

Pročitajte i...