Niške vesti

Očišćena Gabrovačka reka

gaborvacka-rekaKorito Gabrovačka reka, u naselju Gradske opštine Palilula «Crvena zvezda» mesecima unazad bilo je pravo ruglo a onda su na inicijativu predsednika opštine Bobana Džunića, volonteri – zaposleni opštinske Uprave i predstavnici organizacija civilnog društva, za samo jedan dan, očistili devastiran prostor ove reke oko mosta kod Prirodno-matematičkog fakulteta i pokazali sugrađanima kako je sve moguće promeniti. Pod motom „ŽIVETI ZELENO – NE BACAJ OTPAD U REKU!“ četrdesetak volontera iskoristilo je lepo vreme i slobodan dan i za nekoliko sati, potpuno očistili ovaj prostor od nagomolanog smeća.

Akciji je prethodio zahtev stanovnika naselja Crvena zvezda koji su se žalili da je korito reko u njihovoj blizini zatrpano kućnim otpadom, flašama i drugom plastičnom ambalažom, automobilskim gumama. Opštinska komunalna inspekcija koja je nadležna da postupa na javnim površinama na teritoriji opštine brzo je reagovala i o ovom problemu obavestila republičku vodnu inspekciju, koja je jedino nadležna za dalje reagovanje. Međutim, ništa se nije promenilo.

«Kao što je svima dobro poznato, rekao je Boban Džunić, predsednik opštine Palilula, više puta smo apelovali da se ne stvaraju divlje deponije, da se podigne svest naših sugrađana kada je komunalna higijena u pitanju. Na teritoriji opštine po našem saznanju ima preko 30 divljih deponija. Neke smo organizovanom akcijom pretvorili u zelene oaze i na tim mestima postavili mobiliare. Najpoznatija deponija je ovde u komšiluku, u naselja Crvena zvezda, a sada evo još jedne u rečnom koritu. O stanju na terenu obaveštavali smo nadležne inspekcije, javna komunalna preduzeća, gradsko veće.

Svako je nadležan za neki deo, ali nikako da se to usaglasi. Obzirom da više ovo ne može da čeka, da građani stalno zovu i insistiraju da se problem reši, odlučili smo da pozovemo volontere i svojim primerom apelujemo na naše sugrađane, komšije koji su pisali dopise i prijave da se odazovu akciji. Kao što možete da vidite samo se jedan stanovnik naselja odazvao akciji.

Ja živim tu, pored reke i vidim svako đubre koje donese voda. Zato sam se odazvao pozivu predsednika opštine da pomognem mladima koji su došli na akciju- kaže Živojin Stančić. Voda je životno pitanje i izvor života i ne bi trebalo da se prlja. Ovakve akcije mogu da pozdravim i hoću da se odazovem uvek kada je to potrebno. Ja i moj prvi komšija često čistimo ovu obalu, uzmemo i kosu i pokosimo kada je velika trava. Ali, po mom mišljenju, najveći problem je uzvodno, ka izvoru reke. Tamo su „pravi“ zagađivači reke. Kada nadođe voda, sav taj otpad ode do Nišave. Deo ostane i na obali korita reke.

Danijela Banićević, volonterka, ističe da je želela da na ovaj način pokaže kako je lepo kada se priroda čuva, kada se okolina čuva. Posebno je važno da se podigne svest građana o ovom problemu. Mi smo ovde svi volonterski, nažalos malo se građana iz ovog naselja odazvalo akciji. Želim da naglasim da u godini kada obeležavamo 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta, posebno ovaj deo grada treba da bude čist.“

U opštini Palilula nadaju se da će ova akcija biti poziv i svim stanovnicima koji žive pored deponija da se i sami organizuju. Opština će uvek pomoći građansku inicijativu, mehanizacijom i pomoćnim materijalom. Gradska opština Palilula je po rečima predsednika Bobana Džunića projektno jedna od najaktivnijih opština u Srbiji. Opština je programski partner i učesnik na brojnim ekološkim projektima od nacionalnog i međunarodnog značaja: Izdvajamo ekološke kampanje „Očistimo svet – Clean up the World“, „STOP klimatskim promenama“, „Jedan dan na zemlji“, „Energeska efikasnost u zgradarstvu“, „STOP divljim deponijama“, koje ostvaruje u saradnji sa Medijskom ekološkom mrežom EKOpolis i konzorcijumom organizacija civilnog društva, što je i regulisano Memorandumom o saradnji.

Ova aktivnost rukovodstva Gradske opštine Palilula, uvod je u projekat «Živeti zeleno«, prekogranične saradanje Srbija-Bugarska, koji će se na teriroriji opštine Palilula i bugarske opštine Ihtiman odvijati ove godine uz podršku Evropske unije, u cilju povećanje odgovornosti građana u regionu prema životnoj sredini.

Medijska ekološka mreža Srbije-EKOpolis, D.Vidojković

Pročitajte i...