Niške vesti

Podrška odbornika Televiziji 5

borba-za-peticuOdbornici niške Skupštine najavili su da će uputiti Republičkoj radiodifuznoj agenciji inicijativu kojom traže objašnjenje zbog čega je kablovskim distributerima po hitnom postupku naloženo da isključe TV5.

Inicijativu Igora Novakovića, predsednika socijalista Nišavskog okruga, podržale su sve odborničke grupe.

– Mi kao odbornička grupa smatramo da ovo nisu tržišni uslovi i da postoji nešto se zove nelojalna konkurencija. Hoćemo na svaki način da pomognemo TV5 jer smatramo da je ona jedan od brendova Niša – kaže Novaković.

Novaković nije precizirao šta stvara „nelojalnu konkurenciju“. Ali, kako su Južne vesti ranije pisale prethodnih godina Grad, Opštine i gotovo sva javna preduzeća davala su ogromne pare pojedinim niškim medijima, bez ikakvih kriterijuma i van očiju javnosti.

Ne računajući Nišku televiziju koja je javno preduzeće, čak dve trećine novca odlazilo je ka Narodnim novinama i Belami televiziji, čiji je direktor Vitko Radomirović.

I odbornici Srpske napredne stranke pridružili su se ovoj inicijativi. Zamenik gradonačelnika i potpredsednik Okružnog odbora SNS Ljubivoje Slavković priseća se Televizije 5 iz vremena velikih protesta 90-ih godina.

– U vreme kada su ostali mediji bili poprilično zatvoreni Televizija 5 je bila jedno prozorče kroz koje smo mi mogli tada iz Demokratske opozicije da saopštimo neka svoja razmišljanja – rekao je Slavković.

Prvi čovek niškog URS-a Branislav Jovanović kaže da bi trebalo iskoristiti relevantne skupštinske odbore i ministre u Vladi kako bi se pomoglo popularnoj niškoj „petici“.

– Niš je poznat kao medijska republika. Sve ćemo učiniti da podržimo Televiziju 5 i pomoći joj na svaki način. Da li će to biti neka nova TV5 plus ili će se samo emitovati preko kablovskih operatera, ali mora se sve učiniti da se taj slobodan medij zadrži – naglasio je Jovanović.

Podrška stiže i od opozicione Demokratske stranke.

– Pored svih apela Nišlija za pomoć, mislim da je i Grad Niš na potezu. Aktuelna vlast, kako pozicija, tako i opozicija da „Petica“ opstane – kaže Slaviša Dinić, potpredsednik niškog DS-a.

Inicijativu će podržati i odborničke grupe Demokratske stranke Srbije, kao i odbornička grupa Nove Srbije.

Kako je zaključio predsednik Skupštine grada Niša, Mile Ilić, Televizija 5 treba da opstane i nastavi da „objektivno informiše javnost o dešavanjima u Nišu“.

Najavljeno je da će šefovi odborničkih grupa potpisati dokument koji suštinski podržava borbu Televizije 5 da opstane medijskom nebu Srbije.

“Priključite“ se borbi

Južne Vesti

Pročitajte i...