Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
Pozorišta u Nišu

Pozorišta u Nišu

NARODNO POZORIŠTE
18000 NIŠ, Trg Sinđelića 2
tel: +381 18 527 371

Kratak istorijat

Niš je jedan od prvih gradova koji je ušao u istoriju srpskog pozorišta. Prvi poznati pozorišni događaj zabeležen je 1883. godine na plakatu, za jednu od predstava putujuće družine, koja je izvedena prigodno, povodom godišnjice stupanja u brak kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović.

Spajanjem pozorišnih družina D. Jovanovića i M. Dimića, početkom 1887 godine, osnovano je niško pozorište “Sinđelić”. Prva predstava bila je “Srpski ajduci”, J. Sterije Popovića, 11. marta 1887. godine u gostionici ” Knez Mihajlo”.

Inicijatori osnivanja pozorišta “Sinđelić” bili su: Stevan Sremac – niški profesor, Milorad Petrović – učitelj, Stevan Nikšić – Lala, Henrih Liler i Špira Kalik. Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić. Igrani su komadi: “Ukroćena goropad”, “Mizantrop”, “Dva cvancika”, “Podvala”.

Pozorište “Sinđelić” je ušlo u drugu etapu razvoja u periodu od 1890-1900 godine, u vreme velikih partijsko-političkih okršaja u poslednjoj deceniji vladavine dinastije Obrenović. Svoje predstave je davalo u gostionici “Evropa”. Godine 1892. pozorište je obustavilo svoj rad. 1893. konačno je osnovano niško pozorište “Sinđelić”. Tada je Niš postao treća srpska metropola.

Program Narodnog pozorišta u Nišu

www.narodnopozoristenis.rs

POZORIŠTE LUTAKA
18000 NIŠ, Bul. Dr Zorana Đinđića 13

Ostavi komentar