Niške vesti

Poslovati sa EU

igor-novakovicU sali hotela Tami Residence, u Gradskoj opštini Palilula održana je prezentacija projekta „POSLOVATI SA EU“. Realizatori ovog projekta prekogranične saradnje su Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva – Niš, kao nosilac projekta u saradnji sa partnerom iz Bugarske, Regionalnim poslovnim centrom za mala i srednja preduzeća u Perniku.

Projekat vredan 104.234,95 eura finansira Evropska Unija preko programa Bulgaria-Serbia IPA Cross Border Programme i obuhvata deo teritorije Republike Bugarske (region Pernik) i deo teritorije Republike Srbije (Nišavski okrug). Po rečima Vladimira Dodića, direktor Regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Nišu, opšti ciljevi projekta su: povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća koja posluju na teritoriji Nišavskog okruga i regiona Pernik, pružanje podrške u procesu integracije sa Evropskom Unijom, produbljivanje znanja menaxera malih i srednjih preduzeća o načinu i pravilima poslovanja u Evropskoj Uniji, davanje podsticaja uspešnim menaxerima malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima da se prilagode procedurama i praksi Evropske Unije kao najboljoj šansi za rast i razvoj njihovog poslovanja, kao i uspostavljanje i inteziviranje saradnje srpskih i bugarskih malih i srednjih preduzeća.

U proteklom periodu realizovali smo tridesetak projekata u saradanji sa Regionalnim centrom MSPP u Nišu, rekao je Simeon Ilijev, direktor Regionalnog poslovnog centra za mala i srednja preduzeća u Perniku. Iz Bugarske je bilo uključeno oko 90 malih i srednjih preduzeća pošto se projekat fokusira na ovu ciljnu grupu. Do sada je učešće potvrdilo 25 preduzeća ali očekujemo da će ovaj broj biti znatno veći u dogledno vreme. Tema „Poslovati sa EU“ je vrlo važna u obrazovanju i uspešnom poslovnom nastupu naših privrednika. Sa Regionalnim centrom MSPP u Nišu sačinili smo uzajamnu bazu podataka, mogućnosti i kapaciteta, malih i srednjih preduzeća koji posluju u Nišu i Perniku.

Mi smo još ranije potpisali Sporazum o saradnji sa Regionalnim centrom MSPP u realizaciji ovih projekata i ponudili edukaciju vlasnicima malih i srednjih preduzeća. Na Paliluli je registrovano oko 2000 malih i srednjih preduzeća. Nakon nekoliko godina dolazimo konačno do projekata koji nam daju informaciju o svim procedurama i pravilima poslovanja u EU, ističe prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula. U ovoj grani je šansa za rast investicija i za zapošljavanje. Mi smo obavezni kao Opština da sektoru malih i srednjih preduzeća omogućimo dostupnost ovih informacija. Prošle godine uspeli smo da usvojimo Akcioni plan koji velikim delom obuhvata privredu. Zahvaljujući novim projektima, grupi naših privrednika sa Palilule omogućili smo nastup na Međunarodnom sajmu u Plovdivu 2011 i potpisivanje prvih poslovnih ugovora. Učinićemo sve što je potrebno-kaže Novaković, da stvorimo bolje uslove za poslovanje naših privrednika i njihov uspešan nastup na tržištu EU.

Sve pojedinačne teme ovog projekta, koji će trajati godinu dana, po rečima Vladimira Dodića biće posebno obrađene. Predavanja će se odvijati u prostorijama hotela „Tami Residence“. Osim edukacije menaxera kompanija u Srbiji i Bugarskoj projektom je predviđena i izrada priručnika. „Ono što izdvaja ovaj projekat od predhodnih, dodaje predsednik opštine Palilula Igor Novaković, je da će određena predavanja privrednicima Srbije i Bugarske držati profesori niških fakulteta. Kada se počinjalo sa izradom projekata dolazili smo nam predavači van Srbije, kaže Novaković, koji su nas učili nepotrebnim stvarima. Sada se situacija dosta promenila u korist naših profesora koji aktivno učestvuju u procesu obrazovanja privrednika i cenjeni su kao stručnjaci.

Tekst i fotografije:D.Vidojković

Pročitajte i...