Niške vesti

Održana druga radionica

igor-novakovic-2Gradska opština Palilula je jedna od 12 opština i jedina gradska opština u Srbiji, koja je ušla u Program podrške opštinama (MSP IPA 2007) i samim tim pristupila izradi Akcionog plana uz pomoć konsultanata Programa MSP IPA 2007.

Na prvoj radionici, održanoj početkom jula meseca ove godine, svaki od prioritetnih projekata je razrađivala posebna radna grupa koja je bila sastavljena od službenika opštinske Uprave opštine Palilula i predstavnika odsgovarajućih institucija i zainteresovanih strana.

Na drugoj radionici, koja je održana krajem ove nedelje u Niškom kulturnom centru, radne grupe su odabrale strategiju sprovođenja projekata, uradile plan aktivnosti i budžet projekata i predstavile projektne ideje. Po rečima predsednika Gradske opštine Palilula, prof.dr Igora Novakovića, ovim projektom podrške, za narednih pet godina, planirana je izrada 44 projekta od kojih su 11 prioritet.

U ovu grupu spada i uređenje spomen parka Bubanj, uređenje starog groblja „Gorica“, razvijanje turističke ponude na planini Seličevica, uklanjanje divljih deponija i uređenje međublokovskih površina u opštini, povećanje poljoprivredne proizvodnje uvođenjem standarda kvaliteta, rekonstrukcija pijaca Palilula i Bubanj- naglasio je predsednik Novaković na konferenciji za novinare. Uređenje autobuskih stajališta na teritoriji gradske opštine Palilula biće prvi radovi iz ovog programa. Milan Nikolić, šef Odseka za privredu i lokalni razvoj opštine Palilula ističe da se prilikom izrade akcionog plana strogo vodilo računa o prioritetima uzimajući u obzir i trenutno stanje u opštini. Glavni prioriteti su infrastruktura, društveni razvoj kao i životna sredina.

Izrada Akcionog plana počela je u januaru ove godine i njime su određeni strateški prioriteti i ciljevi. Okupaljeno je 25 relevantnih institucija Grada Niša i nevladinog sektora kao partneri u izradi Akcionog plana. Drugu Radionicu su vodile Slavka Zupan i Jelena Mihajlović-Tanasijević, eksperti projekta MSP IPA. Za realizovanje 44 projekata izdvojeno je 7,5 miliona evra, što bi godišnje iznosilo oko 1,5 miliona evra. Koordinacioni tim projekta sačinio je predlog Akcionog plana koji će se naći na javnoj raspravi do 16.decembra ove godine.

Tekst i foto:D.Vidojković

Pročitajte i...