Niške vesti

Ne ubijajte pse; Grad: Nema eutanazije, azil rešenje

Niška udruženja za zaštitu životinja održala su juče protest u Nišu zbog navodne eutanazije pasa lutalica.

Međutim, Gradsko veće demantovalo je takve navode, obećavajući da neće biti eutanazije već da je u planu izgradnja azila.

Zabrinuti zbog nezvanične informacije da će na nekoj narednoj sednici Skupštine grada biti uvrštena tačka dnevnog reda povodom ubijanja pasa lutalica, članovi Udruženja ZOO Planet, Udruženja Pseća sreća i Društva za zaštitu životinja Niš, okupili su se u centru grada, a potom ispred Gradske kuće tražeći najbolje rešenje.

– Službe JKP Medijana uhvatile su 73 pasa na teritoriji grada. U dosadašnjim akcijama prilikom hvatanja pasa nijedan uhvaćeni pas nije napao niti povredio bilo koju osobu. O trenutnoj situaciji sa problemom postupanja sa psima lutalicama u Nišu obaveštene su brojne svetske organizacije za zaštitu životinja. Podršku sprečavanju ubijanja pasa dalo je 50 svetskih organizacija i njihovih koordinatora – navodi se u saopštenju niških Udruženja za zaštitu životinja.

Staricu krvnički izujedao čopor od 12 pasa lutalica u Nišu!

Čopor od 12 pasa lutalica izujedao je po celom telu jednu Nišlijku staru 76 godina juče oko 6.30 časova na Starom groblju u Nišu. Povređena žena je nakon ukazane medicinske pomoći prebačena u Urgentni centar u Nišu.

Udruženja u Srbiji takođe su obaveštena o situaciji u Nišu i njih 40 je poslalo apele i dopise podrške ali i zahteve za hitno reagovanje Veterinarske inspekcije i drugih nadležnih službi da spreče ubijanje pasa. Smatramo da je uzrok nastanka problema nepoštovanje Zakona o dobrobiti životinja i nepreduzimanje mera prema neodgovornim vlasnicima pasa što je i dovelo do povećanja broja životinja na ulicama, piše u saopštenju.

Gradsko veće poručuje da neće biti eutanazije i da će zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković i gradski većnik Jovan Stojković u toku sledeće nedelje obići potencijalna mesta za izgradnju azila.

U toku prošle godine Grad Niš isplatio je 12 miliona dinara zbog ujeda pasa lutalica.

Blic

Pročitajte i...