Niške vesti

Nišlije se utrkuju da pomognu!?

inkubatorNijedna niška firma nije se priključila akciji „Heroji ne mogu sami“ u okviru koje treba da se nabavi 100 inkubatora za zdravstvene ustanove u Srbiji.

Stanje u Nišu je katastrofalno sa inkubatorima, većina je stara više od 30 godina, a samo jedan je transportni. Iako je predviđeno da u ovoj akciji jednu petinu inkubatora dobiju niška Dečja interna i Ginekološka klinika, Nišlije zasad ne žele da pomognu.

Potpredsednik Skupštine grada dr Nebojša Krstić uputio je apel svim kompanijama iz Niša i okoline da pomognu da se nabave inkubatori.

– Mi smo odlučili da u Nišu Dečja interna klinika, odnosno intenzivna nega na Neonatalnom odeljenju dobije pet inkubatora, a bebi-blok u Ginekološko-akušerskoj klinici tri inkubatora. Realne potrebe za Neonatalno odeljenje jesu 10 inkubatora, a za Ginekološku kliniku sedam inkubatora. Međutim, donatora iz Niša zasad nema. Čak su nam u kompaniji „Filip Moris“ rekli da nemaju sredstava. Komercijalna banka će donirati tri inkubatora za Niš, od toga jedan transportni za bebi-blok. Ministarstvo pravde, odnosno Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom dala je četiri, a jedan inkubator će dobiti niška Dečja interna klinika. Lokalna zajednica mora da nam pomogne jer su recimo firme u Novom Sadu donirale sredstva za 15 inkubatora koje će dobiti zdravstvene ustanove u tom gradu – kaže predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Regionalna privredna komora je najavila da će naredne sedmice Privredna komora Srbije odlučiti o učešću u ovoj akciji, ali je sigurno da će Niš dobiti najmanje jedan inkubator.

V.d. direktora Kliničkog centra prof. dr Borislav Kamenov kaže da su od Ministarstva zdravlja zahtevali da im se što hitnije obezbede novi inkubatori i transportno vozilo.

– Odlično je što je pokrenuta ova akcija jer je stanje zaista katastrofalno. U Nišu ima dosta inkubatora, ali je većina starije generacije. Zato smo tražili da nam se obezbede oni najnovije generacije koji su neophodni za novorođenčad koja se rode s jako malom težinom. Mi sad takve bebe moramo da šaljemo u Beograd, odnosno na Institut za prevremeno rođenu decu. To ne samo da nas košta jer se iz Niške filijale za zdravstveno osiguranje plaćaju troškovi boravka bebe u Beogradu nego je jako komplikovano i za roditelje, koji moraju da putuju da bi posećivali svoje dete – kaže dr Kamenov.

Blic

Pročitajte i...