Niške vesti

Niš sada nema para za azil za pse lutalice

Šetalište

Gradsko veće je izvelo računicu, prema kojoj, za sada, nema novca za održavanje azila za pse lutalice. Zbog toga se odustalo od izgradnje objekta za trajno smeštanje pasa.

Odustalo se od izgradnje azila za pse, jer grad Niš nema para za održavanje takvog objekta. Prema procenama je oko hiljadu pasa lutalica na ulicama Niša, a kako kaže gradski većnik Jovan Stojković, gradu se ne isplati da izgradi azil gde bi godišnji troškovi iznosili oko 60 miliona dinara.

„Prosečan pansion po jednom psu dnevno je 200 dinara, a tu su uključeni čipovanje, sterilizacija i ostala lečenja ukoliko se povredi. Sve to pomnoženo sa 365 dana je oko 60 miliona dinara je na godišnjem nivou“, priča gradski većnik.

On dodaje da je najveći problem sterilizacija pasa, i da je neophodno da se sistemski promeni svest građana da svoje kućne ljubimce sterilišu.

„Svi koji neće da sterilišu, nego hoće da čuvaju pse, razmnožavaju i prodaju kasnije mladunčad oni moraju da plate porez. Ako mi teoretski danas sklonimo svih ovih hiljadu pasa sa ulica, nećete verovati doći će za mesec dana novih hiljadu iz okoline. To su predatori osvajači“, rekao je za City radio većnik Stojković.

U poslednjih nedelju dana dogodila su se još nekoliko napada pasa lutalica na naše sugrađane. Tokom prošle godine građanima Niša je zbog ujeda pasa iz budžeta isplaćeno 7,5 miliona dinara za mirno rešavanje sporova, dok je sa računa JKP Medijane naplaćeno preko 6 miliona dinara za naknadu štete.

Niš trenutno ima prihvatilište za pse na Bubnju, gde se psi smeštaju do 30 dana, a odakle se nakon čipovanja i sterilizacije ponovo vraćaju na ulice grada.

City Radio

Pročitajte i...