Niške vesti

Brze pruge Srbije

brze-pruge-srbijePedesetak putnika putovalo je šinobusom šest sati od Prokuplja do Doljevca udaljenog 24 kilometra.

Oni su posle kvara šinobusa, kojim su krenuli iz Prokuplja za Niš, satima čekali kod sela Babin Potok da iz Niša stigne druga lokomotiva koja će odšlepati voz. Šinobus pun putnika je sa stanice u Prokuplju krenuo nešto posle 18 sati, a u Doljevac je stigao petnaestak minuta pre ponoći. Šinobus se pokvario nakon samo dva dana od kako je ponovo uspostavljena linija železničkog putničkog saobraćaja na relaciji Niš – Prokuplje.

Putnici, među kojima je bilo male dece i staraca, kažu da su preživeli pravu torturu jer praktično nisu imali alternativni prevoz, s obzirom na to da je najbliži magistralni put nekoliko kilometara udaljen od mesta kvara, uz to morala je da se pređe reka Toplica, a mosta u blizini nije bilo. Živojin Mikić (86), penzioner iz sela Podina, pešačio je više kilometara do svoje kuće kako bi izbegao da na vrućini preko 30 stepeni čeka popravku voza.

– Voz se pokvario između sela Babin Potok i Podina, desetak kilometara pošto je krenuo s polazne stanice u Prokuplju. Izašli smo na livadu pored pruge, nismo znali šta da radimo. Oni koji su putovali do mog sela odmah su krenuli peške, jer je trebalo prepešačiti oko dva kilometra do kuće. Putnici koji su išli dalje morali su da provedu sve vreme u šinobusu i oko njega jer jednostavno nisu imali gde – kaže Mikić i priseća se da je ranije železnički saobraćaj bio glavno prevozno sredstvo za siromašne seljane i radnike koji su nastanjeni u selima duž pruge do Niša.

– Bio je to radnički prevoz, uvek pun ljudi. Koristim voz od kako znam za sebe, bilo je kvarova, ali se sve uglavnom brzo reši. U Toplici je putnički voz uvek bio interesantan za stanovnike, pre svega zbog niže cene karte od autobusa. Međutim, poslednjih godina ovakav vid prevoza je izgubio svaki smisao jer nema redovnog saobraćaja, pa se desi da jedan dan ide na vreme, drugi dan kasni po sat-dva, a treći uopšte ne dođe – tvrdi vremešni starac.

Inače, kako nezvanično saznajemo, šinobus koji od pre nekoliko dana saobraća na relaciji Niš – Prokuplje star je preko 35 godina i često se kvari, ali je to samo alternativno rešenje do dobijanja novih motornih vozova iz Rusije koje uvoze „Železnice Srbije“. Sindikalci u železnici nisu zadovoljni postignutim rešenjem i smatraju da se na ovakav način samo gube putnici i poverenje u železnicu.

Zato su za narednu nedelju sazvali sastanak u Prokuplju na kome su pozvali sve nadležne u „Železnicama Srbije“ državi, predsednike opština koje gravitiraju duž pruge i zainteresovane građane, na kome će tražiti odgovor na pitanje hoće li i kada biti uspostavljen ozbiljan železnički saobraćaj u Toplici, kao i zašto je skraćena linija Niš – Merdare do Prokuplja.

– Da li to znači da su nadležni u „Železnicama Srbije“ digli ruke od juga Srbije, a pogotovo od kuršumlijske opštine? – pitaju se sindikalci.

Blic

Pročitajte i...