Niške vesti

Još ništa od azila za pse u Nišu

Azil u Nišu

Iako je godinama unazad najavljivana izgradnja azila za pse u Nišu, u kome bi svoj dom pronašle lutalice koje žive na ulicama, još nema konkretnog datuma kada bi to moglo konačno da se dogodi. U “Zoo-higijeni” kažu da nema pomaka, ali da je formirana radna grupa koja treba da izradi plan za rešavanje ovog problema.

Ogromni problemi sa psima lutalicama, koji se godinama nagomilavaju, mogli bi da budu rešeni, kaže Ljubodrag Stevanović iz “Zoo-hegijene”, proširenjem kapaciteta trenutnog prihvatilišta i formiranjem azila u kome bi se psi trajno čuvali.

Praksa koja se sada primenjuje je dala rezultate, kaže, ali bi bilo dobro da u Nišu pored prihvatilišta postoji i azil, jer onda psi ne bi morali da se vraćaju tamo gde su nađeni.

Kada vi recimo smestite 50 pasa koje uhvatite na 10 lokacija i znate da oni više tamo ne mogu da se pojave to je velika stvar. Mislim da je to rešenje, da napravimo mesto gde postepeno, ali trajno možemo da čuvamo pse – objašnjava Stevanović.

Jedan od velikih problema je, smatra Stevanović, i to što niko ne kontroliše privatne azile. Kaže da se na Gradskom polju pominju cifre od oko 500 pasa, a veliki broj lutalica se nalazi i na Bubnju i pored Nišave.

Ne zna se da li su psi u njima sterilisani, vakcinisani i čipovani, pojašnjava, a to znači da oni mogu slobodno da se razmnožavaju i zbog toga ima novih “problematičnih” pasa na ulicama.

Opširnije na www.juznevesti.com

Pročitajte i...