Niške vesti

Azil za pse u Nišu

lutalica

Na učestale pozive građana opštine Palilula da se pojača inspekcijiski nadzor u pojedinim naseljima opštine zbog narušavanja komunalne higijene, usledila su reagovanja opštinskog rukovodstva. Predsednik opštine Palilula, advokat Boban Džunić sa saradnicima, Nenadom Pavlovićem, koordinatorom komunalne inspekcije i Ivonom Murge, opštinskim komunalnim inspektorom, obišao je deponiju i divlji azil za pse pored Novog groblja.

Neodgovarajuće odlaganje otpada na Novom groblju je odgovornost zaposlenih JKP „Gorica“. Po rečima komunalne inspektorke Ivone Murge, u dužem periodu na ovom prostoru formira se divlja deponija, koja je u stvari privremeno rešenje ovog komunalnog predizeća u odlaganju otpada. Brojna upozorenja i prijave do sada nisu dale očekivane rezultate.
Divlji azil za pse lutalice već godinama postoji u ulici „Deveti juni“ u blizini Novog Groblja. O „azilu za pse“, koji se prostire na dva zakupljena placa, brinu članovi Društva za zaštitu životinja u Nišu. Ovaj prostor nema odgovarajuće sanitarne uslove za držanje pasa, neadekvatno je opremljen, psi nemaju propisno napravljene boksove a pojedini psi nisu vezani. U neposrednoj blizini azila su porodične kuće, u kojima je nemoguće živeti od nesnosnog smrada, nehigijene i laveža pasa.

Jelena Kostić, volonterka Društva za zaštitu životinja u Nišu, koju je delegacija opštine Palilula zatekla na terenu kaže da u azilu trenutno ima 330 pasa, da se o njima uredno brinu i da ih redovno hrane. Hrana se obezbeđuje zahvaljujući povremenim donacijama koje Društvo dobija iz inostranstva. Miomir Kostić veterinar, u vreme ovog inspekcijskog nadzora, u svojstvu angažovanog lica obavljao je vakcinaciju pasa.

Pravo stanje na terenu ne daje utisak, da u ovom prostoru postoji potrebni uslovi za bezbedno čuvanje životinja. Stanje divljeg azila za pse lutalice, po oceni predsednika opštine Palilula, Bobana Džunića prestavlja problem za ceo grad pa ga u tom kontekstu treba hitno i rešavati. O tome smo obavestili i gradonačelnika Niša, prof.dr Zorana Perišića – rekao je Džunić.

Država treba da pomogne građane koji u humanitarne svrhe ustupaju svoje nekretnine i sklanjaju pse lutalice sa ulica. Potrebno je obezbediti besplatnu sterilizaciju i vakcinaciju napuštenih životinja kao i obrazovanje stanovnika kako da se ophode prema životinjama i na koji način da ne ugrožavaju okolinu. To propisuju i standardi EU. Ali šta sa nesavesniom građanima koji se odriču svoji ljubimaca i prepuštaju ih ulici? Kako sankcionisati neodgovorne i kao rešiti ovaj problem? Evidentno je da ima ljudi, a posebno su ugrožena deca, koji susret sa čoporom pasa lutalica doživljavaljju traumatično. Zato rešavanje ovog problema – ističu u Gradskoj opštini Palilula, očigledno mora da bude deo šire društvene akcije.

Tekst i foto D.Vidojković

Pročitajte i...