Niške vesti

Greenworks u Nišu

greenGradonačelnik Niša Miloš Simonović, direktor belgijske kompanije Greenworks Serž Amej i Tamara Drecun Vasić potpisali su memorandum o razumevanju o realizaciji nove investicije u Nišu.

Reč je o izgradnji fabrike čija je delatnost prerada klaničkog otpada po najvišim ekološkim i bezbedonosnim evropskim standardima. Očekuje se da fabrika bude izgrađena u radnoj zoni kod Bulevara Ivana Milutinovića. U ovom pogonu biće upošljeno 400 ljudi, a vrednost investicije je 70 miliona evra.

Dolazak još jednog novog investitora u Niš rezultat je rada Kancelarije Grada Niša u Briselu i pregovora gradonačelnika Niša Miloša Simonovića sa predstavnicima kompanije Greenworks.

Uspeli smo da obezbedimo realizaciju još jedne velike i ozbiljne investicije i na ovaj način još jednom su demantovani svi skeptici koji nisu verovali u moj rad i rad Kancelarije Grada Niša u Briselu, rekao je prilikom potpisivanja memoranduma gradonačelnik Miloš Simonović. Za sve je potrebno vreme, upornost i jasno postavljeni cilj, poručio je Simonović. Niš je prepoznat kao mesto u kome se brzo dobijaju sve dozvole za početak investicija tako da sam siguran da će novi investitor biti zadovoljan efikasnom administracijom, rekao je gradonačelnik Niša.

Ovo će biti druga fabrika ove kompanije za neškodljivo otklanjanje klaničkog otpada iz mesne industrije i za proizvodnju tehničke masti u Srbiji. Taj otpad se ne može upotrebiti za životinjsku i ljudsku konzumaciju, već isključivo u industrijske svrhe. Prva fabrika belgijske kompanije Greenworks počela je da se gradi u Inđiji.

Grad Niš i Greenworks Holding dogovorili su se da udruže snage da ovu jedinstvenu inicijativu učine uspešnom i da Niš postane centar „zelene“ tehnologije u Srbiji i primer za veće regione, rekao je direktor kompanije Greenworks Serž Amej.

Kompanija Greenworks namerava da postane lider u razvoju velikih industrijskih zona u Nišu sa ciljem centralizacije „zelenih projekata“ kao što su tretman klaničarskog otpada, tretman industrijskog otpada, biomasa i pretvaranje otpada u energiju.

Pročitajte i...