Niške vesti

Pruga se seli iz Niša

prugaIzmeštanje pruge iz šireg centra Niša počeće čim projekat bude spreman, kaže gradonačelnik Miloš Simonović. Projekat i izgradnja obilaznice finansira se iz fondova Evropske unije sa ukupno 9 ipo miliona evra. U Železnicama Srbije kažu da će odabir projektantske kuće i izrada projekta biti završeni do 15. septembra.

Pruga usečena duboko u niško gradsko jezgro, usporava saobraćaj, pravi buku I Nišlijama otežava svakodnevicu. Rampe na gradskim ulicama uskoro bi zauvek mogle da budu podignute- Evropksa unija platiće najbolje idejno rešenje, a zatim I sam posao, kaže prvi čovek Grada Niša.

„Kada projekat bude završen odmah će se krenuti sa drugom fazom, odnosno samim fizičkim izmeštanjem pruge. Iz Ipa fondova Evropske unije dobićemo 1,5 miliona za projekat, a nakon toga 8 miliona evra za radove na izmeštanju“, kaže Miloš Simonović, gradonačelnik Niša.

Projektantske kuće imaju rok do 7. maja da predaju svoju ideju o tome kako razvezati niški železnički čvor i pretvoriti ga u obilaznicu.

„Uži izbor projekata biće napravljen do juna, a odluka o tome ko će i na koji način graditi obilaznicu, biće poznata oko 15. septembra, baš oko Dana železničara.“, navodi Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije

Pruga Niš- Dimitrovgrad- Bugarska granica duga je 104 km, a izgrađena je još 1888. godine.

TV5

Pročitajte i...