Niške vesti

Projekat Naučno-tehnološkog parka

Na niškom Univerzitetu prezentovan je projekat Naučno-tehnološkog parka. Njegova gradnja počinje na jesen ove godine na Gradskom polju, pored tehničkih fakulteta. Prema projektu koji je uradio građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, naučno-tehnološki park prostiraće se na 11 hiljada kvadrata.

Ideja je da to postane regionalni centar za dinamičan razvoj inovativnog, naučno-tehnološkog preduzetništva. U njemu će se raditi projekti, naučna istraživanja i biće obezbedjena sva infrastruktura za podršku pojedincima i preduzećima u oblasti visokih tehnologija.

Predračunska vrednost ovog projekta iznosi 10 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz Evropske investicione banke.

Naučno – tehnološki park, prema trenutnom planu, postaće regionalni centar za razvoj naučno – tehnološkog preduzetništva i imaće vodeću ulogu u internacionalnoj promociji projekata i kompanija.

Ovo će biti nova klica za razvoj istraživačkog rada, za razvoj preduzetništva, biće ovo nova elektronska industrija u Nišu, koja će okupljati istraživače i kompanije iz Niša i inostranstva“, kaže rektor niškog Univerziteta Miroljub Grozdanović. Tehnološki park će imati 11.000 kvadratnih metara prostora, i biće nešto potpuno novo ne samo u Nišu već i u Srbiji, kažu na niškom Univerzitetu.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović saopštio je da već ima i konkretnih ponuda kompanija za saradnju i učešće u zajedničkim projektima. Pored Tehnološkog parka trebalo bi da kompanija Telekom izgradi Data centar sa istraživačkom laboratorijom, najavio je Miloš Simonović.

Na Univeriztetu u Nišu trenutno se radi 200 naučno istraživačkih projekata, u kojima učestvuje 1100 istraživača sa fakulteta. Opremanjem parka, i sa prvim stanarima parka – kako pojedincima, tako i kompanijama, ova brojka bi trebalo da bude višestruko uvećana.

Pročitajte i...