Niške vesti

Poseta novinara iz Austrije

novinariU susret obeležavanju 1700. godina od donošenja Milanskog edikta, gradonačelnik Miloš Simonović sastao se u Gradskoj kući sa grupom od 14 novinara iz Austrije, koji u okviru projekta „Putevima Konstantina Velikog“, borave i u našem gradu.

Austrijski novinari imaju priliku da se na licu mesta upoznaju sa najznačajnijim kulturnim i istorijskim znamenitostima Grada Niša, kao i o aktivnostima koje Grad Niš preduzima pripremajući se za obeležavanje značajnog jubileja, izvestiće javnost u svojoj zemlji.

Gradonačelnik Simonović istakao je da je i ova poseta još jedna prilika da Grad Niš pokaže svoje potencijale i prezentuje sve aktivnosti vezane za proslavu 1700 godina Milanskog edikta van granica naše zemlje. On je rekao da naš grad ima mnoge kulturno-istorijske potencijale koji, na žalost, u ranijem periodu nisu bili iskorišćeni na najbolji način, tako da je Grad Niš uložio dosta napora kako bi ti potencijali bili realizovani na najbolji mogući način.

On je podsetio da je dosta urađeno na infrastrukturnom opremanju grada, odnosno na izgradnji i rekonstrukciji najvećih gradskih saobraćajnica koje će povezati Tvrđavu, Ćele Kulu i Medjianu. Takođe, privode se kraju i radovi na Hramu Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene, a nastavljaju se i radovi na uređenju ranohrišćanskih grobnica i iskopavanja u niškoj Tvrđavi. Sredstva su odvojena i za obnavljanje i istraživanje Carske palate sa oktogonom na Gradskom polju, koja se dovodi u vezu sa Konstantinom Velikim. Planom proslave predviđen je i niz naučnih skupova i mnogih drugih aktivnosti, kako bi se Grad Niš promovisao na najbolji način.

Pročitajte i...