Niške vesti

Sastanak sa nemačkom delegacijom

nemacka-delegacijaGradonačelnik Niša sa saradnicima održao je sastanak u Gradskoj kući sa delegacijom koju su činili predstavnici nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Ambasade SR Nemačke u Srbiji, organizacije GIZ i KWF banke, na kome su prezentovani dosadašnji rezultati saradnje i zajedničkih projekata.

Rukovodilac odeljenja za Srbiju i Kosovo pri Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Johana Brigeman rekla je nakon održanog sastanka da je optimista kada je u pitanju razvoj dalje saradnje sa gradom i regionom, kao i da se i dalje zajedno može raditi na poboljšanju uslova za sigurnost investicija.

Ocenjeno je da su iskustva u dosadašnjoj saradnji sa institucijama Grada Niša pozitivna, što je, uz nedavno sticanje kandidata za članstvo u EU, dobra osnova za dolazak novih investicija nemačkih privatnih kompanija.
Gradonačelnik Miloš Simonović istakao je da u poslednje tri godine Grad Niš održava intenzivnu saradnju sa ovom državom.

– Važno je da Grad Niš i čitav region jugoistočne Srbije poboljšaju saradnju sa najsnažnijom evropskom privredom, i jako sam zadovoljan zato što je ova poseta važne nemačke delegacije usledila vrlo brzo nakon sticanja statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, i to je dobar signal za strane investicije. Naše je da svaku šansu iskoristimo, a to znači da svakog nemačkog potencijalnog investitora na pravi način servisiramo, kako bismo privukli dobre nemačke kompanije. Ja sam optimista i siguran sam da ćemo u narednom periodu moći da računamo na nove nemačke investicije.

Nakon posete naše delegacije Majncu i predstavljanja privrednih potencijala grada pre nekoliko nedelja, veoma brzo imaćemo dva nemačka potencijalna investitora koja su zainteresovana za ulaganje u naš grad, rekao je gradonačelnik Simonović i podsetio da nemačka kompanija „LMB Soft“ već uspešno posluje u našem gradu.

Kako je istakao direktor GTZ Srbija Uve Štumf, postoji dugogodišnja bliska saradnja sa institucijama našeg grada u realizaciji brojnih projekata. On je istakao da će se aktuelni projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem na niovu lokalnih samouprava u Srbiji“ nastaviti, da je uspešno realizovan i projekat koji se odnosi na profesionalno obrazovanje u niškim školama, pokrenut projekat koji se odnosi na prevenciju konflikata među mladima, ali i projekat koji se fokusira na održivu ekonomsku saradnju.

On je rekao da će se sa ovim projektima nastaviti i u budućnosti, pošto ih odobri Vlada Nemačke, kako bi se pružila podrška i pomoć u različitim oblastima u našem gradu.

Pročitajte i...