Niške vesti

Imaš pravo da znaš

Imaš pravo da znašGradonačelnik Niša učestvovao je na tribini pod nazivom “Imaš pravo da znaš“ na kojoj se diskutovalo o pravu građana da budu informisani o radu državnih organa i o komunikaciji između predstavnika vlasti i građana.

U diskusiji su učestvovali predstavnici Tv 5 i internet portala Južne vesti, bloger Milan Jovanović Strongman i gradonačelnik Simonović. Tokom diskusije, predstavnici nevladinih organizacija postavljali su, iz publike, pitanja gradonačelniku koja su se uglavnom odnosila na način finansiranja nevladinih organizacija.

Zanimljivo je da su ovom skupu prisustvovali samo gradonačelnik Niša, koji je i direktno učestvovao u diskusiji, i gradski ombudsman u publici, iako su na tribinu pozvani predstavnici tri novinarska udruženja, NUNS-a, UNS-a i Društva novinara Niša, političkih partija i nekih javnih preduzeća.

Gradonačelnik Simonović izneo je podatak da je njegovoj službi u toku 2010. godine podneto 10 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i da su te zahteve uglavnom podnosile političke stranke i udruženja građana.

U 2011. godini, gradonačelniku je upućeno 18 zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, i to: 5 zahteva građana, 8 zahteva nevladinih organizacija i udruženja građana i 5 zahteva novinara. Svih 5 zahteva novinara poslata su iz jedne niške redakcije, dok su zahtevi udruženja građana uglavnom dolazili uvek iz istog udruženja. Na sve zahteve odgovoreno je u zakonski predviđenom roku.

Podaci o broju i strukturi zahteva za pristup informacijama od javnog značaja pokazuju da građani dobijaju pravovremene, potpune i tačne informacije o radu gradskih službi predstavnika vlasti, konstatovao je gradonačelnik Simonović. U suprotnom, broj zahteva bio bi znatno veći, a podnosioci zahteva uglavnom bi bili građani Niša, zaključio je Simonović.

Pročitajte i...