Niške vesti

32 miliona za razvoj opština – LEDIB

LEDIBRealizacijom projekata uz podršku LEDIB programa, jedanaest opština niškog regiona dobiće značajnu pomoć za izgradnju razvojnih kapaciteta. Vrednost tih 14 projekata iznosi nešto više od 32 miliona dinara, a prvi rezultati mogu se očekivati već krajem godine. Projekti su naročito značajni za siromašne opštine poput Niške banje, Doljevca i Ražnja koji će sredstva uložiti u privrednu i turističku infrastrukturu.

Grad Niš, sve gradske opštine, te Aleksinac, Doljevac, Gadžin Han, Merošina i Ražanj dobili su značajnu podršku LEDIB-a. Potrebe su različite, ali svima je zajednička reč razvoj. Tako u Niškoj banji smatraju da treba da se okrenu mladima i ponude im sve raspoložive turističke kapacitete.

I u Doljevcu razmišljaju o turizmu, tim pre što je ova privredna grana možda i najmanje razvijena u toj opštini. Za sada postoji nekoliko ugostiteljskih objekata, ali to je daleko od onoga što je doljevačkom kraju potrebno.

Ražanj je imao tu privilegiju da dobije podršku LEDIB-a za dva projekta. Jedan od njih je infrastrukturno opremanje Industrijske zone Sever, dok je drugi usmeren ka razvoju seoskog turizma.
LEDIB je u prvom pozivu finansirao 17 projekata. Sada je njihov broj nešto manji, ali su znatno kvalitetniji nego pre dve godine.

Zavisno od složenosti projekata, rezultati će biti vidljivi u kraćem ili dužem roku. Ipak, u LEDIB-u prve rezultate očekuju krajem tekuće, odnosno početkom naredne godine.

RTV Zona

Pročitajte i...