Niške vesti

Paliluski privredni potencijali

katalogKatalog malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Gradske opštine Palilula predstavljen je javnosti na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama opštine Palilula u prisustvu direktora LEDIB programa Karstena Lunda i koordinatora programa Žarka Simovića.

Po rečima prof.dr Igora Novakovića, predsednika opštine publikacija je nastala kao deo aktivnosti u okviru razvojnog projekta Gradske opštine Palilula, Srbskih i Bugarskih privrednika: „Uspostavljanje sinergijskog dijaloga između srpskih i bugarskih preduzetnika/MSP i profesionalnih organizacija kako bi se razvila održiva razmena iskustava“, završen krajem prošle godine uz podršku LEDIB programa.

U KATALOGU malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Gradske opštine Palilula, koji je pripremio naš projektni tim obrađeno je 168 odrednica iz 23 oblasti privrednih delatnosti. Ove informacije-naglasio je predsednik Novaković, višestrtuko su uvećale mogućnosti za sklapanje odgovarajućih poslovnih aranžmana i razvijanje tehničke saradnje celokupnog MSPP sektora koji posluje na teritoriji Gradske opštine Palilula sa zainteresovanim partnerima. Pomoć LEDIBA, za našu opštinu je bila veoma dragocena, rekao je Novaković jer je omogućila održivost i drugih razvojnih projekta u našoj sredini, zato izražavam veliku zahvalnost gospodinu Lundu i direkciji programa. Podaci iz Kataloga privredenik potencijala Palilule mogu se preuzeti i na sajtu opštine http://www.palilula.eu/STRANE/KatalogPrivredni.pdf.

Boban Mikić, član Veća i opštinski koordinator LEDIB programa i Ljubiša Jakovljević, koordinator projekta, podsetili su da je uspešno ostvaren osnovni cilj projekta – promocija MSPP sektora sa teritorije GO Palilula na tržištu EU i uspostavljanje poslovnih kontakata i razmena iskustava sa potencijalnim partnerima u inostranstvu. U okviru projekta organizovana je obuka palilulskih preduzetnika na temu „Kako poslovati na tržištu EU? i njihovo učešće na Međunarodnom sajmu u Plovdivu-Bugarska a deo ovih aktivnosti i sagledavanja potencijala MSPP sektora, je i publikacija – KATALOG.

LEDIB program, Kraljevine Danske namenjen je podršci lokalnom ekonomskom razvoju Balkana i fokusiran je na razvoju sektora malih i srednjih preduzeća – MSP. U skladu sa bilateralnim sporazumom Danske i Srpske Vlade, podsetio je Karsten Lund, direktor LEDIB programa, kao i Strategijom za smanjenje siromaštva Srbije naše aktivnosti ostvarili smo u svih 12 lokalnih uprava Nišavskog upravnog okruga (Aleksinac, Doljevac, Merošina, Svrljig, Gadžin Han, Ražanj), i u gradskim, opštinama Niša i gradu Nišu. Saradnja sa Gradskom opštinom Palilula, po rečima gospodina Lunda bila je veoma uspešna jer se radi o organizaciji lokalne samouprave koja je pokazala orginalnost i kvalitet u ostvarivanju projektnih ideja i visok nivo profesionalne organizovanosti Uprave.

Tekst i fotografije: Dragan Vidojković

Pročitajte i...