Promocije, sajmovi, festivali

Dani klastera u Nišu

dani-klasteraU organizaciji LEDIB kuće klastera u Nišu će 27. i 28. oktobra biti održana međunarodna konferencija „Dani klastera“.

Prva međunarodna konferencija klastera u jugoistočnoj Srbiji, pored potrebe da se informiše poslovna i stručnu zajednicu omogućiće povezivanje institucija značajnih za razvoj klastera i sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Srbiji, ali i promociju srpskih klastera na nacionalnom i međunarodnom nivou, te kao rezultat pozicionirati Grad Niš i Nišavski okrug kao povoljno poslovno okruženje za razvoj klastera.

U radu konferencije učestvuje skoro 40 domaćih i stranih delegacija i predstavnika javnih, privatnih i naučnih instititucija i organizacija, i privrednika i EU programa PROGRESS, SECEP i LEADER. Biće predstavljeni primeri dobre prakse razvoja klastera u Bugarskoj, Sloveniji, Makedoniji i Mađarskoj a po registrovanim prijavama očekuje se više od sto gostiju.

Dane klastera partnerski realizuje LEDIB Kuća klastera sa Regionalnom privrednom komorom Niš, Savezom start-up klastera Niškog regiona i Asocijacijom konsultanata NOVA Niš, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj, Gradom Nišem i Univerzitetom u Nišu, uz pokroviteljstvo danskog programa za lokalni ekonomski razvoj na Balkanu LEDIB.

LEDIB – Lokalni ekonomski razvoj na Balkanu – je program koji je nastao da bi se podržao lokalni ekonomski razvoj, sa fokusom na mala i srednja preduzeća (MSP). Pokrenut je 2007 i sprovodi se tokom petogodišnjeg perioda. LEDIB je deo danskog Susedskog programa koncentrisan u južnom delu Srbije, i to u nišavskom regionu.

„Program susedstva“ je bilateralni program Danske za zemlje koje su susedi EU na istoku i zapadu. Opšti cilj programa je da promoviše otvoreno i demokratsko društvo, zasnovano na vladavini zakona, stabilnoj ekonomiji i političkom razvoju. Program podržava prioritet spoljne politike Danske promovisanja uspešne, miroljubive i stabilne Evrope.

Pročitajte i...