Niške vesti

Najkvalitetnije za najmlađe

decaPredškolska ustanova Pčelica u Nišu završila je pripreme za uvođenje hasap standarda- sistema koji je najbolja garancija ispravnosti i kvaliteta namirnica. Početkom marta dobili su i sertifikat. Zamenjene su mašine, ventilacija, sve je potpuno renovirano, pa su i uslovi za rad sada daleko bolji. Za uvođenje ovog međunarodnog standarda izdvojeno je više od 30 miliona dinara.

Od 01. januara 2009. godine primena HACCP-sistema postala je zakonska obaveza svih proizvođača hrane na teritoriji Srbije. Glavni nutricionista predškolske ustanove Pčelica Milica Anđelković kaže da nije bilo lako uvesti HASAP , jer je kuhinja godinama radila, a gotovo da nije bilo ulaganja. Sada imaju 6 novih kazana u kojima se dnevno skuva skoro 2 tone jela, posebne mašine i sudove za pranje voća i povrća.

Posao je trajao nepune dve godine. Zamenjene su elektro, vodovodna i kanalizaciona mreža, podovi, a kupljena su i nova vozila za transport hrane. Radnici su prošli obuku kako bi se što bolje snašli u praksi. Direktor „Pčelice“ Zoran Jonić kaže da je „Pčelica“ druga predškolska ustanova u Srbiji koja je završila ovaj, kako kaže, veoma važan posao.

Oko 120 ljudi koji rade u ovoj „maloj fabrici hrane“ svakoga dana očisti tonu krompira, pola tone ribe, a hrana koju oni pripreme dolazi i do 20-ak škola koje imaju dnevni boravak.

Pročitajte i...