Niške vesti

Zajedničke aktivnosti graga i Eparhije

milosGradonačelnik Niša Miloš Simonović održao je u Gradskoj kući sastanak sa vladikom niškim Jovanom, na kome je bilo reči o zajedničkim aktivnostima na pripremi proslave 1700 godina Milanskog edikta.

– Jubilej je povod da dublje sagledamo kulturno nasleđe i da spojimo tradiciju kroz obnovu spomenika i da ih stavimo u funkciju savremenoga čoveka i njegovih potreba. Imamo duboke korene i nasleđe i u tom smislu treba da hodimo u budućnost.

Naravno, na svim nivoima, a pogotovu na duhovnom, trebalo bi dati sadržaje toga kulturnog hrišćanskog nasleđa, gde planiramo snimanje serijala o pravoslavnoj kulturi, u dijalogu sa savremenom i svetovnom kulturom, a zatim i objavljivanje monografija. Već je Eparhija Niška objavila monografiju o Ikoni Hrista, planiramo i o caru Konstantinu i o njegovom putu, i o Bogorodici. U okviru toga sigurno će biti simpozijuma, i svaka gradska institucija, gde je i baza, učestvovaće u tome uz pokroviteljstvo patrijarha i u saradnji sa drugim institucijama na republičkom nivou. Mi ćemo sve učiniti da se skromno i realno pripremimo za ovu proslavu i to će biti povod da prosvećujemo ovaj narod i da iščitavamo one znake i putokaze koji su nam naši preci ostavili, rekao je vladika niški Jovan i izrazio zadovoljstvo zbog otvorenosti Grada Niša, ocenivši da sa gradskim rukovodstvom ima veoma dobru saradnju.

Gradonačelnik Simonović istakao je da je najbitnija zajednička, koordinisana akcija kada je u pitanju 2013. godina, u smislu definisanja odgovarajućih prioriteta, stavljanja u funkciju kulturno-istorijskog nasleđa našeg grada, pre svega najvažnijih lokaliteta – Tvrđave i Arheološkog parka „Mediana“, ali i onih sadržaja koji će doprineti poboljšanju duhovne slike našeg grada, kroz lokacije za nove crkve i kroz nove lokacije za nove kulturne sadržaje, u koordinaciji crkve i Grada.

– Grad i Eparhija Niška imaju zajednički cilj – otvaranje Bogoslovskog fakulteta u Nišu. To je proces, i moramo korak po korak raditi na tome. Siguran sam da će rešenje koje bude odobreno od strane nadležnog ministarstva i Bogoslovskog fakulteta u Beogradu biti pre svega na korist čitavog regiona. Ali to rešenje mora da bude u realnim okvirima, kako bi moglo da živi i da bude nukleus budućeg centra u našem gradu, rekao je gradonačelnik Simonović.

Pročitajte i...