Kulturna dešavanja

Betovenova deveta simfonija u tvrđavi

btovenNa letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi večeras, 15. juna 2013 godine biće izvedena Betovenova deveta simfonija. To je još jedna u nizu manifestacija u okviru državnog projekta obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Ministarstvo kulture izdvojilo je i sredstva za rekonstrukciju Konstantinove vile na nalazištu Medijana.

Probe niških orkestara i horova za subotnji koncert uveliko traju. Za više od trista izvođača, uglavnom niške muzičke snage, Betovenova deveta simfonija predstavlja inspiraciju i izazov.

„Izuzetna je čast i verujem za mnoge, pogotovo one koji se profesionalno bave muzikom,ostvarenje životnog sna. Veliko je uzbuđenje, a prisutna je i jedna doza treme“, kaže jedan Nišlija.

„Zaista ništa nije bilo teško i spremni smo. Odradili smo veliki posao i mislim da će na visokom nivou biti celo delo izvedeno“, dodaje drugi.

Na letnjoj pozornici u tvrđavi združeno će nastupiti orkestar Fakulteta umetnosti, niški simfonijski orkestar, više niških i jedan beogradski hor. Svi oni potpuno su se posvetili pripremama za veliki koncert.

„Mi smo uspeli da spremimo za mesec dana, s tim što smo zaista morali da pojačamo aktivnosti, da sve ostalo što je bilo u planu otkažemo“, kaže dirigent Suzana Kostić.

Ministarstvo kulture izdvojilo je 120 miliona dinara za završetak radova na Medijani, kako bi taj arheološki lokalitet od neprocenjive istorijske vrednosti, koji je do sada bio bez adekvatne zaštite, do jeseni bio otvoren za posetioce.

„Medijana će da dobije krov, ide se na konzervaciju i već postoje planovi za to. To će ostati Nišu posle Edikta i bogatiće turističku ponudu grada“, kaže ministar kulture Bratislav Petković.

Zaštitinom konstrukcijom biće pokriveno 12.000 kvadratnih metara nalazišta i omogućena prezentacija vile sa peristilom i mozaika na hiljadu metara kvadratnih.

Pročitajte i...