Niške vesti

53. međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“

mapa153. međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“, koja će se održati u periodu od 11. do 16. juna, biće posvećena obeležavanju 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Srbije.

Ovogodišnja trka, čiji će slogan biti „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“, usklađena je sa proslavom velikog hrišćanskog jubileja u Srbiji te je start najavljen za Niš, rodno mesto cara Konstantina, dok je cilj u Beogradu koji je od 2009. godine krajnja tačka rute.

25 ekipa sa svih kontinenata u 6 etapa će preći stazu dužine 886 kilometara koja oslikava „Puteve rimskih imperatora“.

Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu finansija i privrede i predsednik Organizacionog odbora trke, najavio je da trasa kreće od Medijane, preko Feliks Romulijane, „Trajanove table“ u Kladovu, prema Viminacijumu i Sirmijumu, pa sve do Singidunuma, današnjeg Beograda.

„Pored toga što će trka, usled jake konkurencije, biti izuzetno zanimljiva, ona će biti i idealna prilika za bicikliste da nauče nešto o našoj zemlji i arheološkim nalazima od svetskog značaja koji se nalaze na ovoj teritoriji.“, istakao je Petković.

mapa2

Petković je naveo i da organizatore posebno raduje veliko interesovanje potencijalnih učesnika.

„Preliminarno je bilo preko 80 zahteva za učešće u trci, ali mi možemo da primimo samo 25 ekipa sa po petroticom vozača i trojicom pratioca. Tako će takmičarski deo karavana imati 200 osoba koje će se na ovaj način upoznati sa velikim turističkim potencijalom Srbije“.

Pokrovitelj 53. međunarodne biciklističke trke „Kroz Srbiju 2013.“ je predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić, a njeno održavanje pomažu Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo finasija i privrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Turistička organizacija Srbije i Javno preduzeće Putevi Srbije.

Pročitajte i...