Koncerti

Constantinus Magnus u Nišu

magnusU ponedeljak, 3. juna od 21 sat na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, biće premijerno izvedeno muzičko-scensko delo autora Aleksandra Sanje Ilića.

U epskom spektaklu podeljenom na 15 celina, kroz muziku i pokret obrađeni su svi aspekti života cara Konstantina Velikog, najavljuju organizatori. Kako je rečeno, na sceni će biti preko 200 izvođača i još toliko onih koji su uključeni u rad iza scene.

– „Constantinus Magnus“ je spektakl u kom učestvuju simfonijski orkestar, hor i Balet Narodnog pozorišta, brojni solisti iz zemlje i inostranstva i grupa „Balkanika“ – navodi se na sajtu Milanskog edikta.

Koreograf Edvard Klug, direktor baleta mariborske Opere, postavio je, kako se navodi, neobičnu i modernu koreografiju koja uz kostime Slavice Kezunović, unosi dozu avangarde u tematiku.

– U prikazu bitke kod Milvijskog mosta igrači će se pojaviti u moderim odelima, a na glavi će nositi rimske kacige. Na taj način, autori će prikazati spoj modernog doba sa vremenom u kom je živeo car Konstantin – navode organizatori.

Čitav spektakl zamišljen je, navodi se, kao koncert gde su simfonijski orkestar, solisti i hor u prvom planu, a ostali sadržaji treba da nadograde muziku i ambijent, kako bi se publici omogućilo da uživa svim čulima.

Jedinstvenom doživljaju dela „Constantinus Magnus“ doprineće i izvođenja solista poput Tamare Savić, čelistkinje iz Belgije koja ima svoj čuveni kvartet, zatim violiniste Nemanje Radulovića iz Niša koji je svetska zvezda, potom Sneške Spasić, jednog od najlepših etno vokala Srbije.

Njima se priključuju i devojke iz Balkanike-Danica Krstić iz Kragujevca, Nevena Paripović iz Novog Sada, Marija Bjelanović iz Beograda, i Suzana Šuvaković, primadona Beogradske opere, najavio je organizator.

Delo „Constantinus Magnus“ deo je državnog programa obeležavanja jubileja 1 700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Deo karata biće, kako kažu u niškoj Turističkoj organizaciji, podeljen institucijama, a oko 1000 ulaznica namenjeno je građanima. Svi koji žele da prisustvuju izvedbi dela „Constantinus Magnus“, će moći besplato da preuzmu ulaznice u prostorijama Turističke odganizacije u Voždovoj 7 od 31. maja.

Pročitajte i...