Niške vesti

Proslava edikta pod vedrim nebom

radovi-na-medijaniIako su sva arheološka istraživanja na lokalitetu Medijana završena, kako sada stvari stoje, lako se može dogoditi da projekat prezentacije Konstantinove vile sa peristelom i izgradnja zaštitne konstrukcije nad njom ne budu završeni i dostupni javnosti do 6. oktobra, za kada je zakazana centralna proslava 17 vekova od Milanskog edikta.

Ako se imaju u vidu komplikovano tendersko administriranje, obim radova koje treba obaviti i da je do pomenutog datuma ostalo samo nešto manje od dva meseca, znatno su bliži istini oni koji tvrde da Medijana još neće dobiti ruho kakvo joj dolikuje, nego oni koji veruju da će ovaj lokalitet od neprocenjive istorijske vrednosti konačno zablistati punim sjajem.

– Na arheološka istraživanja je stavljena tačka, ali tek za nekoliko dana kada komisija otvori tendersku dokumentaciju za izradu zaštitne konstrukcije znaćemo šta će se dalje činiti. Nezahvalno je obećavati rokove, jer je kod tendera sve moguće, pa i da eventualno bude „oboren“, što bi još više odužilo postupak – kaže v. d. direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.

Ministarstvo kulture i informisanja je u okviru državnog programa „Milanski edikt 313-2013. Srbija“, tek 15. juna sa pomenutim Zavodom potpisalo ugovor o odobravanju 120 miliona dinara iz republičke kase, kako bi u godini jubileja radovi bili završeni na vreme. Međutim, u Niš nije stigao ni dinar,jer se prema rečima direktorke Vasić Petrović čeka ishod sa tenderom.

Ne tako davno, polovinom marta, od mnogobrojnih zvaničnika se moglo čuti da ukoliko dinamika finansiranja, kao i svi poslovi oko javnih nabavki, budu išli bez problema, do kraja avgusta ili početkom septembra trebalo bi očekivati završetak postavljanja zaštitne konstrukcije. Sada je, međutim, datum završetka posla neizvestan.

Večernje Novosti

Pročitajte i...