Niške vesti

120 miliona za Medijanu

medijanaVlada Srbije odobrila je 120 miliona dinara za radove na arheološkom lokalitetu Medijana, kod Niša, koji bi trebalo da budu završeni tokom ove godine. To znači da će u godini obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, letnjikovac cara Konstantina biti obnovljen.

Novac će biti utrošen u rekonstrukciju Konstantinove vile sa peristilom, kao i izgradnju zaštitne konstrukcije, što će omogućiti publici i stručnjacima da vide hiljadu kvadratnih metara podnog mozaika, kao i zidne slike u jednom delu vile, koje su po stepenu očuvanosti jedinstvene u našoj zemlji.

– Do kraja avgusta ili početka septembra možemo očekivati da će se završiti sa postavljanjem zaštitne konstrukcije – kaže Elena Vasić Petrović, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika grada Niša, koji je i nosilac projekta.

Slavica Trifunović, glavni rukovodilac projekta „Milanski edikt 313-2013, Srbija“, ističe da je glavni cilj državne proslave revitalizacija Medijane, kompleksa letnjih rezidencija iz perioda cara Konstantina, podignut početkom 3. veka naše ere.

Pročitajte i...