Niške vesti

Auto park kod Medijane

baki_i_ukiMinistarstvo finansija Republike Srbije odobrilo je bespovratna novčana sredstva, u iznosu od 45 miliona dinara, za izgradnju auto kampa preko puta arheološkog nalazišta Medijana, na 32 ara gradskog zemljišta, ali i postavljanje turističke signalizacije na teritoriji grada.

Oni su odobrili i sredstva za rekonstrukciju Oficirskog doma u iznosu od 70 miliona dinara, a sve to radi poboljšanja turističke infrastrukture grada u godini obeležavanja 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta. Grad će finansirati izgradnju parkinga i kružnog toka, koji će biti pored auto kampa.

Ova dva projektka finansiraće i Grad, i to sa 23,5 miliona dinara za auto kamp i 15 miliona za kružni tok i parking kod Medijane, i sa 70 miliona dinara za rekonstrukciju Oficirskog doma, gde će se održati centralna proslava velikog jubileja.

Auto kamp će biti na gradskom zemljištu, površine 32 ara, a nalaziće se pre skretanja za Elektronsku industriju, sa desne strane, i moćiće da primi oko 30-ak automobila. Parking će biti preko puta, a ispred auto kampa nalaziće se kružni tok.

„Mi smo mislili i na prihodovnu stranu obeležavanja jubileja, pa smo ubrzali izradu ova dva projekta kako bi u ovoj bitnoj godini i prihodovali novac u kasu Grada“, rekao je Branislav Jovanović, izvršni direktor Direkcije za izgradnju Grada.

Kamp će imati sve potrebne uslove za boravak, a nalazi se u neposrednoj blizini Medijane. Radovi će početi nakon završenog tendera od 45 dana, a već se radi na izmeštanju gasne mreže na ovoj lokaciji.

Od oktobra 2012. godine TO Niš i Direkcija počele su sa postavljanjem turističke signalizacije širom teritorije grada, kako bi se potencijalni turisti što bolje orjentisali i snalazili do svih bitnih turističkih lokaliteta Niša. Ministarstvo je za ovu investiciju odobrilo 21,5 milion dinara.

„Konsultovali smo se sa mnogo institucija u gradu kako bi što bolje postavili signalizaciju i regulisali saobraćaj u gradu, jer se planira veliki broj stranih turista. Osim ovoga, pokrenuli smo i još neke projekte kao što su 3D mapiranje Niša na Google-u, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, primena informacionih tehnologija u predstavljanju Niša u saradnji sa Elektronskim fakultetom i projekat Cerjanske pećine i izgradnje adrenalinskog parka“, rekao je Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša.

Kreće se i sa dugo planiranom rekonstrukcijom Oficirskog doma, gde će se održavati mnoge, ali i centralna proslava jubileja Milanskog edikta. Za rekonstrukciju, Grad će izdvojiti 70 miliona dinara, isto koliko i Ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansija, sektor za turizam, i grad Niš rade na realizaciji što više ovakvih projekata, kako bi, kako kažu, što više turista došlo i potrošilo novac u Nišu i Srbiji, u godini obeležavanja 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

City Radio

Pročitajte i...