Niške vesti

Bubanj spreman za kulturne manifestacije

konferencija-za-novinareRadovi na letnjoj pozornici na Bubnju su pri kraju i trenutno je opremljen kapacitet od 600 mesta. Do sledeće sezone očekuje se da ovaj prostor ima 3000 mesta.

U renoviranje pozornice parka Bubanj izdvojena su i sredstva niškog filmskog festivala. „Želimo da već naredne godine ovaj park bude korišćen za prateće programe Festivala, a možda i za deo glavnog programa „Filmskih susreta“ – istakao je Srđan Savić, direktor „Filmskih susreta“ i ustanove Niški kulturni centar. Savić naglašava da će prva projekcija filma na bubanjskoj Letnjoj pozornici predstavljati otvaranje sezone kulturnih događaja na tom prostoru i da očekuje da će do kraja ove godine biti prikazano još nekoliko filmova.

Po rečima predsednika Novakovića, do kraja godine, u prostoru renoviranog Amfiteatra biće održane i dve pozorišne predstave. On je objasnio da će svi događaji, filmske projekcije, predstave i ostale manifestacije u kulturi, koji se održavaju u centralnom prostoru spomen obeležja, morati da budu u skladu sa memorijalnim sadržajem parka i biće omeđene temama o stradanju i oslobodilačkoj borbi.

Pored opremanje centralne pozornice u planu je nastavak radova na uređenju i ulepšavanju kompleksa spomen parka „Bubanj“ kao i izgradnja još dva manja amfiteatra, van spomen obeležja, u kojima će se održavati programi slobodnog sadržaja, naglašava predsednik opštine Palilula dr Igor Novaković. Ipak, naše napore da ovaj spomen – park uredimo često usporavaju „vandali“ koji na spomen obeležja ispisuju grafite, lome klupe i rasvetu, odlažu otpad. Spomenik kulture – koji je pod režimom zaštite prve kategorije, zaslužuje bolje dane i odgovarajuću posećenost turista.

Tekst i foto: D.Vidojković

Pročitajte i...