Niške vesti

Auto industrija dolazi u Niš

autoDržava će nastaviti sa traženjem novih investitora za Niš, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na potpisivanju ugovora o prodaji Nitexa kompaniji Benetton. Nakon dolaska Benettona, postoji ideja da neka automobilska industrija dođe u Niš.

Objašnjavajući kako je za dovođenje investitora u Srbiju potrebno mnogo vremena, presednik Boris Tadić je rekao da je prvi put sa porodicom Benetton razgovarao pre 6 godina kada ih je ubeđivao da je Srbija prava zemlja za kompaniju kao što je Benetton, jer to je porodična firma sa velikom proizvodnjom i ogromnim finansijkim obimom. Poslednjih godinu i po dana ministarstvo ekonomije intenzivno radi na ostvarivanju te saradnje i postignut je veliki uspeh. Svaka institucija mora da odradi svoj deo posla, ali to traje šest godina, rekao je Tadić. On je dodao da su pregovori sa FIAT-om trajali 7 godina, a ove godine počinje da se proizvodi probni automobil u Kragujevcu.

“Pregovori oko dovođenja novih investicija traju godinama, a mi živimo u jednom ambijentu u kome su ljudi mnogo nestrpljivi, a ne može ništa preko noći da se napravi. Potrebno je strpljenje i potreban je planirani rad. Godinama i Vlada Srbije i ja kao predsednik pokušavamo da dovedemo još neku automobilsku industiju, a Niš je idealna lokacija za to, zato što postoji tradicija mašinske industrije, metalski i elektronski kompleks, Univerzitet i prosto nema bolje lokacije“- rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je dodao da je Srbija pre nekoliko godina, godinu dana pred krizu, za dlaku izgubila Mercedes, koji je otišao u Mađarsku i tamo investirao u najveću farbiku u proizvodnji na tlu Evrope.

“Mi imamo ideju, imamo realne osnove, i materijalne osnove i ljudske resurse u Nišu koji obezbeđuju da neka automobilska industrija dođe u Niš. I nećemo prestati da radimo na tome da dovedemo nekog proizvođača. Ne postoji u ovom trenutku ni jedna konkretna kompanija, ali razgovaramo bukvalno sa svima“ – objasnio je Tadić.

City Radio

Pročitajte i...