Niške vesti

Tišinom za „Aleksin zakon“

aleksa-jankovic

Građani Niša, u nedelju 20. marta, na trgu Kralja Milana u 12 časova počeće protest podrške usvajanju „Aleksinog Zakona“ i to tišinom. Baš tog 20. marta, Aleksa Janković, bi napunio 19 godina. Tragični skok sa terase ga je, nažalost, zauvek zadržao u četrnaestoj.

Roditelji Alekse Jankovića, Dragana i Bojan, zajedno sa brojnim Nišlijama pozivaju građane da se pridruže ovom tihom protestu, koji, prema njihovim rečima, prevazilazi i samu inicijativu za usvajanje zakona koji bi nosio ime po njihovom sinu, žrtvi vršnjačkog nasilja, koji je izvršio samoubistvo u četrnaestoj godini.

„Inicijativa za Aleksin Zakon je građanska inicijativa u pravom smislu te reči i predstavlja predlog izmena i dopune postojećih zakona vezanih za vršnjačko nasilje u školama. Sa druge strane, ta inicijativa je davno prevazišla okvire zahteva za promenu postojećih zakona i pre svega predstavlja simbol borbe protiv sve većeg nasilja u školama za koje nadležni nemaju rešenja ili ga nude kroz teoriju, fraze i demagogiju koje slušamo godinama ili o tome ćute.“ – kaže se u dopisu koji su uputili medijima Jankovići.

aleksini-roditelji

Aleksini roditelji

Njihovom pozivu se pridružila i građanska inicijativa, najavom događaja preko Fejsbuka gde se podseča da se akcija „Hoću Aleksin zakon!“ održava širom zemlje.

„Građani Novog Sada, Niša, Pirota, Beograda, Šapca, Sombora, Bele Palanke, Bačke Palanke, Lazarevca, Bačke Topole i mnogih drugih mesta, svojom gromoglasnom tišinom iskazuju potrebu za „Aleksinim Zakonom“ jer ne žele da njihova deca idu u školske klupe kao na bojno polje.Građani Srbije žele mirno i spokojno detinjstvo svojoj deci. Da škole budu obrazovno-vaspitne ustanove, a ne mesta gde se širi mržnja, patnja i bol.“- poručuju organizatori skupa.

U proglasu se dalje naglašava da je Aleksa doživeo torturu onih koji „nisu mogli da istrpe njegovu pozitivnost, veselost, posebnost“ a odgovornost za taj kako kažu horor, prema njihovom mišljenju leži na sistemu i školi koji „nisu učinili ništa da taj horor spreče i zaustave“.

U slučaju Alekse Jankovića sve se okončalo tragedijom.

„E upravo zbog toga što je to nasilje prošlo tragično po Aleksu i drugu decu koja su samo hteli da budu deca, dr. Dragana Ćorić i njen tim napisali su izmene tri zakona koje zajedno zovemo „Aleksin zakon“. Upravo zbog toga što želimo da se vršnjačko nasilje zaustavi i da se toj pošasti stane na rep, mi građani Srbije tražimo da se usvoji ovaj zakon, „Aleksin Zakon“.

Mi građani Srbije želimo da mislimo i da se radujemo našoj deci i njihovim peticama, pesmicama, a ne modricama i drugim povredama.“ – zaključuju organizatori skupa, pozivajući građane da tišinom na Trgu Kralja Milana, u nedelju, u podne podrže usvajanje tog zakona.

City Radio

Pročitajte i...