Niške vesti

Prvo pucaj pa pitaj ko je!

bankaCredit Agricole banka bez ikakve prethodne najave, preko noći ukida klijentima odobrene kreditne proizvode i šalje ih nemilosredno u blokadu, samo zato što je došla do saznanja da pojedine delatnosti u Srbiji postaju „senzitivne“.

City radio saznaje da Credit Agricole banka (nakadašnja Meridian banka) donela strategiju pročišćavanja privrednog tršišta u uslovima ionako osakaćene ekonovije. Na osnovu saznanja da su pojedine privredne delatnosti u Srbiji postale jako „senzitivne“, banka u strahu da jednog dana neće moći da naplati svoja potraživanja od klijenata kojima je prethodno odobrila neki kreditni proizvod, raskida jednostrano Ugovore i ostavlja klijente u nebranom grožđu.

Sve ovo možda i ne bi bio toliki presedan da Credit Agricole banka prethodno obavesti klijenta o svojoj odluci i ostavi mu mogućnost da se nekako finansijski reorganizuje, ili u boljoj varijanti, ponudi alternativno rešenje u vidu reprograma postojećeg zaduženja.

Nikola Lomić iz sektora naplate Credit Agricole banke rekao je za City radio da je stav banke vrlo eksplicitan: „Prvo pucaj, pa pitaj ko je“. On dodaje da je centrala banke donela odluku da banka preko noći izađe iz poslovanja sa svim svojim klijentima koji se bave „senzitivinim“ delatnostima i pusti ih niz vodu, da sami propadnu.

City radio je pokušao da sazna gde je tu nestala briga o klijentu, takozvani „client servise“ i partnerski odnos prema klijentovom poslovanju. Šta je sa reklamnim sloganima kojima smo svakodnevno zasuti preko televizije, u kojima se šalje poruka da banka brine o svojim klijentima, nudi ono čega nema ni u crtanom filmu, šta je sa izveštačenim osmesima bankara koji oberučke odobravaju sve što čovek poželi kada uđe u banku?

Na sve ovo, gore imenovani izvor iz Credit Agricole banke rekao je da on nije tu neguje odnose sa klijentima, već da vrši surovu egzekuciju, odnosno naplatu. Nismo dobili odgovor na pitanje zašto u toj priči banka reže klijente bez ikakve prethodne najave, zašto neki klijenti postaju kolateralna šteta samo zato što je njihov biznis neko proglasio senzitivnim, zašto se ne sačeka da postojeći Ugovori isteknu, nego se stvari ovako radikalno rešavaju „fašističkim metodama“.

Ovo otvara pitanje, ako se banka ovako ponaša prema privredi, šta da očekuje građanin, običan smrtnik, koji je nekako dobio keš kredit, ili ne daj Bože stambeni kredit? Šta će biti kada banka proceni da situacija u Srbiji postaje previše nesigurna po pitanju dalje naplate kreditnih zaduženja? Da li će ljudima oduzimati stanove i ostavljati ih na ulici, poništavati kreditne katrice i gasiti dozvoljene minuse, sve ono što se tako ljubazno nudi „na izvol’te“ u visokobudžetnim tv reklamama?

Credit Agricole banka je pokazala svoje pravo lice, pokazala da ne zaslužuje klijente, a banka bez klijenata ne može da postoji. Razmislite dobro kada sledeći put uđete u banku, šta se krije iza izveštačenih osmeha i pokušaja da vas navuku na živo blato. Šta će biti sutradan, kada se neko doseti da bilo dobro da vam otme iz ruku lepu lutku koju vam je prehodno ustupio na igranje.

City Radio

Pročitajte i...