Niške vesti

Zabavne kante za reciklažu

reciklazaNa tri najprometnije lokacije u Nišu – ispred Kalče, na Sinđelićevom trgu i u parku Svetog Save, postavljene su inovativne kante, kojima se građani podstiču da recikliraju otpad.

„Zabavne kante za reciklažu“ osmislili su stipendisti kompanije Filip Moris okupljeni oko istoimenog studentskog projekta, koji se realizuje u okviru Programa „Pokreni se za budućnost“ i uz podršku lokalnih partnera.

„Zabavne kante“ pored primarne namene – odlaganje otpada, imaju i edukativni i zabavni karakter. Kanta sadrži otvore za papir, pet ambalažu i limenke, a prilikom ubacivanja otpada „zabavljaju“ građane tako što reprodukuju melodiju.

Na važnost reciklaže ukazuju i edukativne poruke koje se na njoj nalaze. Ovaj inovativan model reciklažne kante osmislio je i razvio tim studenata „EVOK“ (energija, vizija, obrazovanje, kreativnost) koji čine studenti Elektronskog i Mašinskog fakulteta u Nišu.

Njihova želja bila je da utiču na zaštitu životne sredine u gradu tako što će motivisati građane da otpad razdvajaju i recikliraju.

Do sada su izrađene četiri specijalne reciklažne kante, koje su postavljene na teritoriji opštine „Medijana“.

Projekat je realizovan u okviru programa „Pokreni se za budućnost“ pod pokroviteljstvom kompanije Filip Moris i u saradnji sa GO Medijana Niš.

Kante je izradila firma za komunalnu opremu „Resor“ doo. Sa JKP „Medianom“ i Klasterom za reciklažu „Jug“ uspostavljena je saradnja za transport i dalji tretman sakupljenog otpada, čime se ceo proces zaokružuje.

City Radio

Pročitajte i...