Kulturna dešavanja

Izložba “Grad budućnosti“

gradIzložba „Grad budućnosti“, Alekse Gajića, jednog od najboljih srpskih strip crtača, biće otvorena 12. marta u 18h, u Salonu 77 u Tvrđavi. Ovom izložbom Aleksa želi da pokaže svoje viđenje grada i njegovog razvoja u budućnosti.

Ovo je 4. samostalna izložba ovog umetnika, a u sklopu je festivalskog programa „Francuski dani“ u Nišu koji će trajati do 30. marta.

Aleksa Gajić je među najuspešnijim srpskim strip crtačima, uz Zorana Janjetova, čija je izložba predstavljena u okviru prošlogodišnjih „Francuskih dana„, u Paviljonu, u Tvrđavi.

Kao i većina naših autora, on svoj profesionalni put vezuje za francuske izdavače. Od 2.000. godine radi za izdavačku kuću „Soleil“. Od tada je objavio šest kolor albuma, izdavanih u još osam zemalja.

Na domaćem tržištu, osim ovih albuma, izdat je i album „Technotise“, kao i kolekcija kratkih stripova „U Šrafovima“. Kolor strip albumom „Technotise“ Aleksa Gajić je diplomirao na FPU-u, a po njegovim motivima radio je svoj prvi dugometražni animirani film „Technotise – Edit i ja“. Kada se 2009., posle tri godine rada, ovaj film pojavio, zadobio je veliku pažnju javnosti.

Verovatno je da će je i ova izložba imati, jer nju čine futuristički prikazi Beograda pruzeti iz ovog filma i za ovu priliku „očišćeni“ od likova. Bez njih, kao nosilaca radnje, a uvedeni u galerijski kontekst, ovi novi radovi su druga, suptilnija osovina iste priče koju ćete videti od sutra u Salonu 77.

Izložba će trajati do 30. marta.

Pročitajte i...