Niške vesti

Festival i kolonija animiranog filma u Nišu

Projekcijom odabranih filmova, otpočela je sa radom Deveta međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade, u organizaciji Udruženja Anima Niš i Studija crtanog filma 98. Svečano otvaranje ove manifestacije ali i pratećeg Međunarodnog festivala animiranog filma „Konstantinov zlatnik“ pomereno je zbog Dana žalosti za večeras, sa početkom u 20h, u dvorištu GO Pantelej. Kolonija će trajati do nedelje 9.avgusta.

Predavači na koloniji biće Veronica Wallenberg i Johan Sonestedt, koji dolaze iz švedskog studija za animaciju Cinematic. Takođe, na koloniji će i Marija Vulić iz Kulturnog centra Jagodine učesnicima pokazivati veštine animacije plastelinom. Gost kolonije biće i Radostina Nejkova, profesor animacije na Univerzitetu u Sofiji i dugogodišnji voditelj radionica animacije za decu.

Učesnici kolonije biće mladi iz: Istočnog Sarajeva, BiH – Republika Srpska; Bosilegrada i Jagodine, kao i deca iz Niša, polaznici radionice Animacija bez granica.

Paralelno sa kolonijom u toku je i Međunarodni festival animiranog filma za decu i mlade „Konstantinov zlatnik“.

Na festival je pristiglo 178 filmova iz 28 zemalja sveta. Nakon selekcije filmovi su podeljeni u 4 grupe: Mini, Midi, Maxi i Senior.

Žiri festivala čine; Veronica Wallenberg (Švedska), Vitomir Mitrić (Istočno Sarajevo, Republika Srpska) i Marija Vulić (Jagodina).

Projekcije Mini, Midi i Maxi kategorije bile su juče u VIP sali Hale Čair dok će se filmovi iz Senior kategorije kojih ima čak 59 održavati od 7. do 9.avgusta od 20:30 sati u Pozorištu lutaka u Nišu.

Festival i kolonija će se završiti 9.avgusta dodelom nagrada i diploma učesnicima.
Pokrovitelji kolonije i festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Gradska opština Pantelej.

Pročitajte i...