Kulturna dešavanja

Izložba vitraža

vitrazIzložba vitraža Slavice Erdeljanović Curk, otvorena je u utorak 5. marta, u Galeriji Niškog kulturnog centra u 20h, a trajaće do 20. marta. Ovo je prvi put da umetnica samostalno izlaže svoje vitraže, a i prva autorska izložba ove umetnice, koja se organizuje u Nišu.

Više od decenije ona istražuje tehniku vitraža, klasičnog katedralnog vitraža, tifani i tifani nuovo vitraža, koji je nešto većih i bogatijih likovnih mogućnosti, čemu umetnica pridaje poseban značaj. Do sada je realizovala preko 60 vitraža u zemlji i inostranstvu.

Za ovu postavku izlažu se 22 vitraža galerijskih formata, nekoliko velikih opremljenih printeva sa monumentalnim vitražima koji su građeni u javnim objektima u zemlji i inostranstvu. Kako je za vitraž potrebno adekvatno svetlo, to je za staklene portale Galerije NKC-a namenski napravljena noseća konstrukcija u koju su direktno ugrađeni vitraži, tako se u samom prostoru svetlo vitraža razliva kao akvarel ili poseban vizuelni efekat koji se menja u zavisnosti od jačine dnevne svetlosti.

Slavica Erdeljanović Curk živi i radi u Nišu na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu kao vanredni profesor na predmetu Monumentalno slikarstvo-Zidno slikarstvo.

Izložbu će otvoriti Radmila Kostić, istoričar umetnosti, a postavka će biti otvorena za posetioce do 20. marta.

Pročitajte i...