Kulturna dešavanja

X Noć muzeja u Nišu

noc-muzejaU subotu, 18. maja od 18 do 2 časa iza ponoći građani će moći da posete prepoznatljiva obeležja Niša kao što je Ćele-kula i nedavno preuređeni logor 12. februar, ali i da na više od 15 lokacija pogledaju potpuno nove postavke.

U Arheološkoj sali u Ulici Nikola Pašića, pored stalne postavke posetiocima će, kako je najavljeno, biti predstavljene i tri bronzane statue poznatog vajara Antuna Augustinčića-Prelja, Dragiša Cvetković i Misao.

U logoru 12. Februar građami će, rečeno je, moći da vide novu postavku, kao i izložbu fotografija logora autora Milana Vujičića ili da pogledaju film „Lager Niš“, a od 18 do 21 sat posetiocima će u logoru na Crvenom krstu biti prezentovani zanati. Za18:30 najavljena je prezentaciji elektronskih vodiča Arhimedia grupe u projekcionoj sali.

Svi oni koji su se se zatekli u gradu, ali i Nišlije koje do sada nikada nisu posetile jedinstvenu Ćele -kulu, mogu to učiniti naredne subote od 18 do 2h.

U Galeriji Srbija postiocima će biti predstavljena izložba „Ozvučenje“, a od 18 sati moći će da poslušaju i dečiji hor „Vilenjaci“. Nakon njih nastupiće operske dive Aleksandra Petrović i Anita Ferlež. Prisutnima će se modnom revijom „Kraljevski vez“ predstaviti Lelica Vučković, a nakon nje i poznati karikaturista Aleksandar Blatnik.

Bogat probram biće priređen i u Paviljonu u Tvrđavi gde će pored izložbe Tijane Fišić od 18 sati posetioci moći da prisustvuju poetskoj večeri glumca Mimija Pavlovića, a gostovaće i Saša Dimitrijević, karikaturista.

U Salonu 77 ljubitelji umetnosti videće izložbu Anđele Mujčić, a za najmlađe je priređena kreativna radionica „Zdrava Tvrđava“, poručuju organizatori.

Od 22 sata u Društvu arhitekata Niša u Ulici generala Milojka Lešjanina posetioci će moći da vide izložbu 100 fotografija sa 100 objekata iz vodiča Niša. Pored fotografija on će sadržati i podatk o objektu sa njegovim stilskim i oblikovanim karakteristikama kao i anegdote i zanimljivosti vezane za njega.

U Istorijskom arhivu u Tvrđavi zainteresovani će videti izložbu starih knjiga i dokumenata.

Škola mode i lepote predstaviće izložbu maski, kostima, nakita i frizura inspirisanih rimskom epohom.

Iz Umetničkoe škole za 19 časova najavljuju otvaranje izložbe mozaika, plakata, grafika i slika učenika, kao i otvorene radionice ikonopisa, kaligrafije, nakita, štampe, crtanja i slikanja.

Od 20:30 dramske sekcije će izvesti predstavu „Sveti Sava i Konstantin „, nakon čega će nastupiti hor Umetničke škole, a potom sledi koncert učenika.

U Galeriji NKC-a na Bulevaru Zorana Đinđića od 19 sati zainteresovani će moći da vide autorsku izložbu Olivere Gavrić Pavić, a umetnička grupa „Ametist“ predstaviće mozaičko stvaralaštvo savremenih mozaičara iz Srbije.

Osnovna škola Vožd Karađorđe pripremila je izložbu slika iz starih albuma, predmeta i dokumentacija iz školskog arhiva „Voždova kroz vreme“.

„Car Konstantin u školskom dvorištu“ naziv je slikarskog performansa studenata Fakulteta umetnosti u Nišu koji će biti priređen, a odred izviđača „Vožd“ priprema izložbu uniformi, zastava, suvenira, fotografija i dokumenata. Posetioci će moći da čuju i koncert etno grupe „Zona“.

Kuća starih zanata priređuje prikaz sela i posela sa nazivom „Ono naše što nekad bejaše“, a „Fashion corner 018“ na Sinđelićevom trgu predstaviće kolekcije dizajnera za 2013. godinu.

Na istom mestu posetioci će imati priliku da učestvuju u stvaranju originalnog umetničkog kolaža od recikliranih materijala.

Izložbu lutaka i kostima i predstavu za najmlađe moći će da vide svi koji posete niško Pozorište lutaka.

U galeriji „Ram art“ Ulici Borivoja Gojkovića 5 biće priređena izložbau slika Stefana Dimitrijevića Dima.

„Niški kreativci“ u Ulici vojvode Mišića ispred svoje galerije sa stalnom postavkom, predstaviće od 16 sati izložbu „Art street-Niško sokače“, gde će tridesetak autora postaviti svoje mini izložbe.

Deo izložbe je, kako kažu, posvećen najmalađima, a na licu mesta sugrađani će moći da se oprobaju u različitim tehnikama izrade nakita.

Umetnički atelje Nade Šukletović u Dušanovom bazaru prikazaće izložbu crteža na temu Milanskog edikta.

Galerija ART 55 priređuje izložbu slika „Istina, floskula“ Ane Bondžić.

U Narodnoj biblioteci Stevan Sremac građane će, od 20 do 2 iza ponoći, kako je najavljeno, kao bibliotekari dočekivati poznati novinari, sportisti, književni stvaraoci, političari i muzičari, a biće otvorena i izložbe „Dimitrije Davidović“, „Marija Kiri“ i „Car Konstantin u zavičajnim zbirkama Narodne biblioteke“.

Prema rečima organizatora, spisak manifestacija koje će građanima biti predstavljene još nije konačan i postoji mogućnost da će se do petka još neki učesnici pridružiti X Noći muzeja.

Pored muzeja i galerija koji će raditi još 2 časa posle ponoći ova subota razlikovaće se od ostalih i po tome što za večernji izlazak neće biti potrebno mnogo para jer je ulaz slobodan.

Pročitajte i...