Kulturna dešavanja, NišCafe

Predstava „Emilija Galoti“ večeras od 20h

Gostovanje Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Zaječar

Gothold Efraim Lesing
EMILIJA GALOTI
Rediteljka: TARA MANIĆ

Igraju:
Emilija Galoti – JELENA RAJIĆ
Hektor Gonzaga, knez Gvastale – MILOŠ TANASKOVIĆ
Marineli, markiz – MILOŠ ĐURIČIĆ
Odoardo Galoti – PREDRAG GRBIĆ
Klaudija Galoti – NATAŠA PETROVIĆ
Grofica Orsina – ANA BRETŠNAJDER
Grof Apijani / Andželo – BRANISLAV MIJATOVIĆ

REČ DRAMATURGA

Svet se konstantno menja, samo u prethodnih godinu dana se promenio više nego što je bilo ko od nas mogao da zamisli ili očekuje. Zbog toga je jako teško govoriti o tome koliko se svet danas razlikuje od onog u kome je Lesing pisao Emiliju Galoti u 18. veku. Ali snaga i značaj ove tragedije je baš u tome što ne govori o tome kakav je svet bio u trenutku pisanja, već o tome kako nastaje promena u svetu. Na prvi pogled, ovo je drama o izumiranju aristokratskog sveta – o načinu života, pravilima i običajima koji su na samrti nakon što na scenu stupa nova klasa ljudi, ljudi koji svoja bogatstva nisu nasledili („Emilija Galoti“ je napisana deceniju i po pre Francuske revolucije). Ali, ako se malo pogleda ispod površine, Lesing piše o dubinskim istinama i problemima koji nastaju kada dva sveta – jedan umirući i jedan koji se još uvek nije rodio – krenu da se sudaraju, dok se na istom pravcu kreću u suprotnim smerovima.

Nakon tradicije pozorišta klasicizma, Lesing u Emiliji Galoti, vraćajući se suštini, a ne formi antičke tragedije, opet stvara heroje po sredini, opet umesto rešenja kandiduje probleme, umesto zabave nudi podržavanje, umesto lakih odgovori pokušava da stvori katarzu.

U srcu ovog eksperimenta, baziranog na Lesingovom iskustvu prvog dramaturga u istoriji pozorišta, nalazi se Emilija Galoti. Junakinja koja ne samo da veruje, nego je otelotvorenje svih vrednosti sveta koji umire. Ona, takva, gotovo nestvarna, mora da nađe svoje mesto u svetu koji postaje sušta suprotnost onoga što je poznavala ceo svoj život. Taj sudar starog i novog, prikazan kroz prizmu ove mlade žene, stvoriće lomove, stvoriće sukobe, i konačno, stvoriće žrtve. A tadinamika je nešto što ide sa našom civilizacijom u prethodnih nekoliko vekova. Zbog toga je Emilija Galoti relevantna i zbog toga smo odlučili da je postavimo.

Predstava počinje u 20:00, Narodno pozorište Niš
Cena karte je 500 dinara.

Pročitajte i...