Niške vesti

Spomenik caru Konstantinu

spomenikSpomenik caru Konstantinu kod tvrđavskog mosta u Nišu u nedelju je svečano otkriven. Niš je, time postao jedno od tri velika mesta svetske istorije, prema selekciji istoričara asutrijske organizacije Art Karnuntum.

Do obeležavanja 1700-te godišnjice hrišćanstva, biće završen hram svetog cara Konstanitina u Svetosavskom parku, spremno će biti arheološko nalazište Medijana, a grad preogovara i o ozgradnji novog Konstantinovog spomenika, kaže gradonačelnik, Miloš Simonović.

„Pod ovim znakom pobedićeš“, te reči su se prema legendi uz krst na nebu ukazale rimskom caru Konstantinu, pred bitku na Melvijskom Mostu, 312 godine. One danas stoje i kraj mosta koji vodi u Nišku tvrđavu na konstantinovom spomeniku. Nakon Austrije i Truske organizacija Art Karnuntum, proglasila je Srbiju i Niš za „veliko mesto svetkse istorije.“

Otkrivanje spomenika je deo priprema za obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Nišu. Do 2013. Grad će urediti arheološko nalazište Medijana, fasada Hrama svetog cara Konstantina biće završena, a razgovara se i podizanju još jednog, većeg spomenika hiršćanstvu, kaže gradonačlenik Niša.

Po spomenutom modelu trebalo je da bude izgrađen veliki spomen kompleks na brdu Vinik kod Niša, ali radovi do sada nisu započeti, a niko iz gradske vlasti nije zvanično saopštio da li se odustalo od ovog višemilionskog projekta.

TV5

Pročitajte i...