Niške vesti

Rekonstrukcija “Bubnja“

bubanjSpomen park „Bubanj“- prostor oko spomen obeležja i Amfiteatra, koji se rekonstruišu zahvaljujući finansijskim sredstvima iz projekta „Saradnja za održivi razvoj kulturnog turizma u opštinama Bobov Dol i Palilula“ u okviru prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, obišao je predsednik Gradske opštine Palilula, Boban Džunić, sa saradnicima. Za izvođača radova u ovoj fazi projekta, nakon sprovedenog tendera, izabrano je Društvo MD Gradnja Inženjering Transport- Niš. Planirano je da radovi po projektu budu završeni do 15.oktobra 2012. Dragan Milenković, osnivač i predsednik Društva MD Gradnja Inženjering Transport potvrdio jke da će svi planirani radovi biti završeni u datom roku.

Opštini Palilula, kao partneru opštini Bobov Dol na projektu CoulTour, pripalo je za ove namene 121.666 eura, koje je izdvojila EU-iz programa IPA fonda. „Kao što i sami možete da vidite, zbog nesavesnih građana i zuba vremena, došlo je do lomljenja ploča u Amfitetru, oštećenja spomen obeležja, do narušavanja životne sredine, gomilanjem otpada, plastičnih flaša, kesa – rekao je zainteresovanim predstavnicima medija, predsednik opštine Palilula Boban Džunić. U opštini Palilula pokrenuli smo inicijativu da se osim uređenja „Bubnja“ iz projekata, obezbedi i određeni video nadzor i stalno održavanje ovog Spomen kompleksa. Potrebno je da uz podršku medija delujemo i na svest ljudi kao bi promenili određene navike i sprečili gomilanje divljih deponija-naglasio je Džunić. Očekujemo podršku Grada, nadležnih Uprava i javno-komunalnih preduzeća, organizacija civilnog društva.

Po rečima Miloša Stojadinovića, menadžera projekta, osim rekonstrukcije polomljenih sedišta u Amfiteatru biće postavljene i klupa na širem području parka, uređene staze, spomen obeležja unutar parkovskih površina, rekonstrukcija česme i platoa, vejnika. Ovaj projekat se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje Srbija Bugarska i predstavlja deo aktivnosti na uređenju ovog kompleksa. Nadamo se novim donacijama jer imamo prostora za dalji rad na proširenju sadržaja projekta. Potrebno je rekonstruisati strujnu mrežu, vodovodnu mrežu, rasvetu i tehničko obezbeđenje, postaviti pokretne toalete, razviti programske sadržaje koji bi privukli posetioce, turiste, otvoriti informativno-turistički centar, pult za video i filmske projekcije.

Opšti cilj projekta je da promoviše razvoj kulturnog turizma u prekograničnom regionu kroz unapređenje i modernizaciju infrastrukture vezanu za kulturno i istorijsko nasleđe u Bobovom Dolu i Paliluli i povećati kulturnu razmenu između dve opštine. Pojedinačni ciljevi projekta su: Izgradnja amfiteatra u Bobovom Dolu i rekonstrukcija postojećeg amfiteatra Spomen parka „Bubanj“ u Paliluli; Kreiranje održive životne sredine za arhitektonski pristup za osobe sa invaliditetom; Stvoriti kulturnu razmenu i upoznavanje sa kulturnim tradicijama obe zajednice; Stvaranje uslova za ubrzan razvoj kulturnog turizma u prekograničnom regionu; Razviti vodič koji opisuje kulturne i turističke atrakcije obe opštine. Sadržaji i aktivnosti koje inpresioniraju. U otežanim uslovima poslovanja i drastičnog pada standarda stanovništva, projekti ove vrste i donatorska finansijska sredstva namenjena razvoju zajednice, su dragoceni. Opština Palilula je dobar primer uspešnog rada i planiranja razvoja organizacije lokalne samouprave.

Tekst i foto: Dragan Vidojković

Pročitajte i...