Niške vesti

Mobilijari umesto deponija

klackalicaOd trideset divljih deponija, koje je u naseljima Gradske opštine Palilula, uz pomoć građana, registrovala opštinska Služba za inspekcijske poslove, petnaest lokacija je uređeno u zelene površine. „Sredstva, u iznosu od 1,45 miliona dinara, koja smo dobili zahvaljujući projektu „Pretvaranje divljih deponija u parkovske površine“, usmerena su na saniranje 15 lokacija, na kojima je odlagan otpad. Pretvorili smo ih u zelene površine i na ovim mestima postavili mobilijare za rekreativne aktivnosti dece i omladine. Danas smo, prilikom obilaska naselja Delijski vis, u ulici Veljka Petrovića, videli jednu od uređenih, ranije devastiranih lokacija-istakao je Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula.

Ovo je treća godina za redom kako je opština Palilula, putem projekta dobila sredstva iz budžeta Vlade Republike Srbije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao podsticaj daljem razvoju. Po rečima predsednika opštine Džunića, ove godine sagledana je aktivnost opštine u oblasti realizacije programa zaštite životne sredine. „Pojedinim građanima smeta to što se deca okupljaju i igraju na ovim prostorima koje smo uredili. Nekima smeta graja dece a nekim ljudima je veliko zadovoljetvpo to što imaju prostor da svoje najmlađe učine srećnijim. Ja moram da kažem, naglasio je predsednik opštine Palilula, da je ovo gradsko-građevinsko zemljište od javnog značaja. Deponija koja je ovde očišćena je rezultat nemara pojedinaca, pre svega stanara obližnjih zgrada. Uvek će biti nezadovoljnih građana a ovaj projekat je participiran na Paliluli uz sve moguće dozvole, i mi ga uspešno sprovodimo rekao je Boban Džunić.

Po rečima Nenada Pavlovića, koordinatora projekta i Komunalne inspekcije Gradske opštine Palilula, inspekcijski organi opštine redovno vrše nadzor na celokupnoj teritoriji opštine kako bi između ostalog sprečili uništavanje životne okoline. Međutim, sedam inspektora koji rade u opštini Palilula fizički nisu u mogućnosti da kontrolom obuhvate sve površine. Čini se maksimalno da bar ovi prostori koji su uređeni budu pod nekim nadzorom. Tu nam puno pomažu naša javno-komunalna preduzeća koje redovno i po našim nalozima čisti i uklanjaju otpad i šut koji se nalazi na zelenoj površini.Komunalna policija, takođe vrši nadzor ali ipak ovakve akcije i edukacija mogu da daju najbolji rezultat posebno kod mlađih ljudi.

Gradska opština Palilula je jedna od 53 opštine u Srbiji, koja je nakon konkursa raspisanog krajem 2011 godine u šest oblasti, dobila podsticajna sredstva za realizaciju projekta „Pretvaranje divljih deponija u parkovske površine“. Ostvarena je uspešna saradnja sa organizacijama civilnog društva i medijskom ekološkom mrežom Srbije – EKOpolis u promociji ciljeva projekta i stvaranju ambijenta koji doprinosi da se menjaju navike neodgovornih pojedinaca i rekultivišu devastirana područija.

Tekst i foto: Dragan Vidojković

Pročitajte i...