Niške vesti

Potpisan sporazum o saradnji

bratimljenjeGradonačelnik opštine Dulen (Doullens) u Francuskoj, Cristian Vlaeminck i predsednik Gradske opštine Palilula-Niš prof.dr Igor Novaković, na osnovu uzajamnih namera opština i uspostavljene saradnje gimnazija, potpisali su Sporazum o saradnji lokalnih uprava.

Ovim povodom, u prostorijama opštine Palilula Sporazum o saradnji ozvaničili su i direktori gimnazija, prof.Olga Dragojlović direktorka gimnazije „Svetozar Marković“ i profesor Patrik Ferat, Lycee de L`Authie, Dulen (Francuska). Ovom svečanom događaju prisustvovao je i Milan Đurđević, predsednik Skupštine Gradske opštine Palilula i Miloš Stojković, član Veća opštine Palilula.

Saradnja Gimnazije „Svetozar Marković“ sa francuskom gimnazijom otpočela je pre 4 godine, uz obostranu želju i interes da se takva saradnja produbi, da se razmene iskustva i da učenici obogate znanje francuskog jezika kroz kontakte sa svojim vršnjacima. Motivacija učenika i predavača naših gimnazija o bratimljenu opština je bila presudna-rekao jer Cristian Vlaeminck gradonačelnik opštine Dulen (Doullens) Republika Francuska. Svesni smo da omladina jednog kraja sveta ima potrebu da upozna omladinu s drugog kraja sveta. I dobro je što postoji saradnja između dve gimanzije i bratimljenje dva grada. I ako postoji razlika u broju stanovnika naših opština, postoji puno toga što nas povezuje i motiviše da uspostavimo saradnju. Zahvaljujem se predsedniku opštine Igoru Novakoviću na srdačnom prijemu. Biće mi zadovoljstvo da krajem maja i početkom juna dočekam delegaciju gimnazije „Svetozar Marković“ i predsednika opštine Palilula u našem gradu. Oduvek se govorio da putovanja obogaćuju omladinu odnosno omladina je predodređena da istražuje i povezuje. Primer bratimljenja opština Dulen i Palilula to potvrđuje.

Srećni smo zbog toga što su deca doprinela ovom bratimljenju, što će se razvijati prijateljstva koja mogu da donesu samo dobro. Naročito na polju nauke i stručne saradnje, istakao je prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula. Poznato je da se pojam bratimljenja pojavio nakon Drugog svetskog rata. To je kasnije preraslo u jednu kulturno-istorijsku razmenu iskustava, znanja. Bratimljenje ulazi u modu ponovo tokom `90-ih godina. Zemlje centralno-istočne Evrope, koje su prošle proces tranzicije kroz ugovore o bratimljenju uspešno i ubrzano su se razvijale i postajale članice EU. Po rečima predsednika Novakovića bitan segment bratimljenja je ekonomski aspekt a on se odvija kroz direktnu ekonomsku saradnju između kompanija sa teritorija opština koje su bratimljene. Postoji i druga sfera tog ekonomskog aspekta gde EU podržava oblike saradnje gradova čime se stiče mogućnost korišćenja različitih fondovi koji se bave „tviningom“ i iz kojih se dobijaju bespovratna sredstva za takve projekte.

Prof. Patrik Ferat, direktor Lycee de L`Authie, Dulen (Francuska) je podsetio da potpisivanje sporazuma škola je konkretizacija četvorogodišnje saradnje Ustanova čiji sam ja direktor, rekao je Patrik Ferat i gimanazija „Svetozar Marković“ razmenile su posetu 2008. godine, prvi put u potrazi za međunarodnim partnerom. Nakon godinu dana nekog virtualnog kontakta, 2010. godine ugostili smo prvu delegaciju iz Srbije, direktorku i profesorku francuskog jezika. U 2011. godini odlučili da organizjemo prvu razmenu naših učenika. Treba znati da takva bratimljenja imaju specifinost, da su učenici primljeni od strane porodica koje omogućavaju da se upozna i kultura drugog. Sada smo poželeli da to ozvaničimo našim dokumentom.

Opština Dulon je oduvek podržavala ovakve projekte i naša inicijativa o bratimljenju škola otvorila je mogućnost i bratimljene naših opštine, kako bi se saradnja proširila i na druge projekte. Po rečima profesorke Olge Dragojlović, direktorke gimnazije „Svetozar Marković“, kada se pre četiri godine krenulo sa otvaranjem specijalizovanog odeljenja gde se deo nastave sluša na francuskom jeziku, želeli smo da deci omogućimo da dodatno upoznaju kulturu i način života Francuza. Uspostavili smo saradnju sa odgovarajućom školom, bolje upoznali obrazovni sistemo i način života u Francuskoj. Trenutno smo ugostili grupu od 18 učenika i profesora iz grada Dulon, koje smo upoznali sa znamenitostima našeg grada.

Grad Dulen (Doullens) nalazi se na stotinak kilometara od Pariza, na severo-zapadu Francuske. Udaljen je svega 30 km od Amijena (Amiens), administrativnog centra oblasti Pikardija (Picardie). Nakon opštine Svoge u Bugarskoj, Arhusa u Danskoj, Drvara u Federaciji BIH, Dulen je četvrti grad u inostranstvu sa kojim je Gradska opština Palilula bratimljena.

Tekst i foto:D.Vidojković

Pročitajte i...