NišCafe

Aerodrom Konstantin Veliki: skoro 50.000 putnika u avgustu

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ objavio je zavidnu statistiku letenja prema kojoj je skoro 50.000 ljudi poletelo, odnosno sletelo na ovaj aerodrom samo u avgustu mesecu ove godine. Sa niške aerodromske piste u proteklom mesecu avioni su poleteli 456 puta, što je skoro duplo veći broj letova nego u avgustu 2018. godine.

Trend porasta vazdušnog saobraćaja počeo je da se razvija već s proleća. Ukoliko se uporedi prvi kvartal prethodne i ove godine, u periodu od januara od aprila 2018. godine bilo je više putnika nego u istom periodu ove godine. Međutim, statistika nepogrešivo pokazuje da je od maja 2019. godine broj putnika konstantno u porastu, pa je tako u maju bilo 2.000 putnika više, u junu oko 1.000, u julu 3.500, a u avgustu neverovatnih 20.000 putnika više u odnosu na avgust prethodne godine. Sve ukupno, u periodu januar-avgust 2019, broj putnika premašio je 250.000, dok je u istom razdoblju prošle godine niški aerdrom ima nešto više od 236.000 putnika.

Sa druge strane, turistički podaci govore da nisu 100 odsto popunjeni kapaciteti letova, tako da ima puno prostora za još veći napredak i rast.

Gde sve možete leteti iz Niša?

Pored toga što se iz Niša može leteti jeftino, razloge za pojačan vazdušni saobraćaj treba potražiti i u novim letovima do preko 20 gradova Evrope.

Sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ redovan avio saobraćaj obavljaju četiri avio-kompanije. Pored niskobudžetnih avio-prevoznika „Wizz Air“, „Ryanair“ i „SWISS“, od jula ove godine tu je i jedina domaća kompanija „Air Serbia“. Novi letovi iz Niša u čak 12 gradova širom Evrope, povećali su interesovanje putnika za ovaj aerodrom. Tako je samo u avgustu bilo skoro 20.000 putnika više u odnosu na avgust prethodne godine.

Nacionalnom kompanijom „Air Serbia“ od 15. jula lete avioni do Frankfurta, Nirnberga, Hanovera, Fridrihshafena, Karlsrue/Baden-Badena, Geteborga, Budimpešte, Rima, Bolonje, Tivta, Ljubljane i Salcburga.

Mađarski niskotarifna kompanija „Wizz Air“ putnicima nudi 5 direktne destinacije: Malme, Bazel-Miluz, Memingen-zapadni Minhen, Dortmund,  kao i Beč. Irski avio-prevoznik „Ryanair“ može vas odvesti do Berlina, Bratislave, Milana, Stokholma i Malte. Avioni švajcarske nacionalne avio-kompanije „SWISS“ direktno povezuju Niša sa Cirihom, ali i odlična su veza za neke udaljene delove sveta, s obzirom da putnici mogu preko Ciriha leteti do Bangkoka, Los Anđelesa, Bostona, Njujorka i još desetak dalekih gradova sveta.

Jeftino i na kraj sveta – cene karata niški aerodrom 

Niški aerodrom je do ovog leta bio izbor velikog broja putnika upravo zbog povoljnih cena letova. Iako niskotarifne avio-kompanije ne daju mogućnost rezervisanja karata koje bi vam sačuvale mesto u avionu do časa poletanja, već zahtevaju kupovinu unapred, mnogi se odlučuju da kupe kartu čak i nekoliko meseci pre planiranog leta upravo zbog povoljnih cena.

Cene avio karata su promenljive i određuje ih mnogo faktora, te u datom trenutku, u zavisnosti od perioda letenja, ali i od potražnje za nekom destinacijom, možete leteti za manje od 30 evra do Malmea, Berlina, Dortmunda, Ciriha, odnosno do svih gradova obuhvaćenih ponudom ovih avio-kompanija. Za sve one putnike koji turistički žele da obiđu neki evropski grad, a nisu ograničeni vremenom, tj. mogu nekoliko nedelja pa i meseci unapred kupiti kartu, istraživanje cena karata može biti poput zanimljive igre. 

Raspored letova iz Niša

Kada je kompanija „Air Serbia“ u maju ove godine osvojila tender i potpisala ugovor sa Ministarstvom saobraćaja, odmah je najavila uvođenje novih avio-linija sa aerodroma „Konstantin Veliki“. To je od sredine ovog leta u velikoj meri pojačalo raspored letova, tako da danas sa piste niškog aerodroma svakodnevno poleću avioni. Samo u avgustu ove godine bilo je 456 poletanja odnosno sletanja, što je u odnosu na avgust 2018. godine skoro 200 letova više.

Što se rasporeda letova tiče, svakog radnog dana, pa i vikendom, možete poleteti iz Niša za jedan od 22 grada širom Evrope.

„Air Serbia“ nudi let do Bolonje ponedeljkom i četvrtkom i ta vožnja avionom traje 1 sat i 40 minuta. Istom avio-kompanijom možete leteti 2 sata i 15 minuta svake srede i subote do Baden-Badena ili do Geteborga, pola sata duže. Jedna od linija nacionalne kompanije jeste i ona do Budimpešte, nedeljom i četvrtkom. Taj let traje sat vremena i 15 minuta. Istim danima avionima Air Serbia možete stići do Friedrichshafena za dva sata. Subota i utorak su dani kojima naš nacionalni prevoznik leti do Hanovera. U Ljubljanu možete ponedeljkom i četvrtkom, a u Rim i Salczburg utorkom i petkom. Tivat je jedina destinacija do koje avion „Air Serbia“ leti tri puta nedeljno, i to ponedeljkom, petkom i nedeljom. Let traje jedan sat.

Kada je reč o low cost kompanijama, sa niškog aerodroma lako i jeftino možete leteti do deset evropskih gradova.

Irski „Ryanair“ leti ponedeljkom i četvrtkom do Stokholma, ponedeljkom i petkom do Bratislave, utorkom i subotom do Milana, a četvrtkom i nedeljom do Berlina.

„Wizzair“ ima tri leta nedeljno do Bazela, utorkom, četvrtkom i subotom i taj let traje 2 sata i 10 minuta. Za nešto više od sat vremena možete stići do Beča svake nedelje i srede. Posebno značajna linija za sve koji često rade i borave u Nemačkoj sigurno je ona koja direktno leti do Dortmunda svakog ponedeljka i petka. Trajanje ovog leta je dva i po sata.

Jeftinije karte do 2021. godine  za Air Serbia letove

Mogućnost da pojeftine karte i za 12 novih letova nacionalne avio-kompanije pojavila se sa Odlukom Vlade Srbije da se ove linije proglase linijama od javnog interesa u avio-saobraćaju. To zapravo znači da će do kraja 2021. Godine ovi letovi biti subvencionisani od strane države, i to sa 5 miliona evra godišnje. Uz druge pogodnosti, za putnike koji se odluče da lete iz Niša to će značiti i jeftinije avio karte za bilo koji od 12 gradova u ponudi „Air Serbia“.

Svi za Niš, svi iz Niš – zbog čega je značajan aerodrom?

Dobra vest koja stiže sa niškog aerodroma je i ta što se planira izgradnja nove terminalne zgrade, jer postojeća neće uskoro biti dovoljna za sve putnike. Zbog povećanog broja letova, a kako je statistika pokazala i povećanog prometa putnika, očekuje se konstantan rast i u narednom periodu. Novi terminal omogućiće razvoj aerodroma, ali i obezbediti veći komfor putnicima.

Iako je dosta dugo bilo polemike o tome da li aerodrom „Konstantin Veliki“ posluje kako treba i da li treba da radi, pokazalo se iz više razloga kao značajno to što avioni poleću sa juga Srbije u Evropu i svet.

Pored toga što je putnicima iz centralne i južne Srbije u velikoj meri olakšano i skraćeno putovanje, pozitivne strane treba tražiti i u finansijama. Naime, osim povoljnih cena letova i aerodromskih taksi treba imati u vidu i to da je sa radom aerodroma pojačana potreba za taksi uslugama ili pak iznajmljivanje automobila na aerodromu. Na taj način, gust i aktivan vazdušni saobraćaj iz Niša podsticajno će uticati na razvoj ne samo Niša, već i cele jugoistočne Srbije. 

Očekuje se da se to posebno odrazi na zdravstveni, ali i avanturistički turizam, te i da veliki broj stranaca proba delikatese nacionalne kuhinje u niškim restoranima. Turistička organizacija grada Niša ima veliku i zanimljivu mapu obilazaka za svačija interesovanja, tako da može biti dobro polazište za one koji ne znaju odakle da krenu u obilazak grada.

Uz povoljne cene karata, čiji iznos opada, mnogi putnici iz ovog dela Srbije moći će da lete češće, a neki će za male novce možda poleteti i prvi put. Sa druge strane, očekuje se da i Niš privuče nove turiste, te tako da će i Nišlije imati priliku da pokažu svoje gostoprimstvo, sve prirodne lepote i istorijske znamenitosti ovog kraja.

Pročitajte i...