Niške vesti

Uskoro novi roman Dejana Stojiljkovića – „Znamenje anđela“

dejan-stojiljkovicDejan Stojiljković, autor bestselera „Konstantinovo raskršće“ i „Duge noći i crne zastave“, predao je ovih dana svoj novi rukopis redakciji Lagune. U pitanju je istorijski roman „Znamenje anđela“, smešten u pozne dane Rimske imperije i doba začetka slavnog Vizantijskog carstva.

Njegova tema je veliki progon hrišćana pod Dioklecijanom i Galerijem krajem III i početkom IV veka kao i ratovi sa Persijom, britanska osvajanja i građanski rat koji nastupio nakon raspada tetrarhije.

Glavni junaci romana su tri rimska vojnika koji će postati hrišćanski sveci – Georgije, Dimitriije i Konstantin.

„Dok sam prikupljao građu i iščitavao izvore, naišao sam na jedan zanimljiv podatak, a to je da su Sveti Đorđe, Sveti Dimitrije i Sveti car Konstantin bili savremenici…“, kaže Dejan Stojiljković. „I ne samo to. Oni su možda čak služili u istoj legiji, Đorđe kao general, Dimitrije kao tribun, a Konstantin kao mladi konjički oficir.

U prvom delu romana opisan je pohod na Persiju u kojem su učestvovala sva trojica, to je zanimljiv deo jer se radi o ratu u pustinji, radnja se zatim pomera u Egipat, veliku luku Aleksandriju, a onda čitaoca vodim bukvalno na proputovanje kroz tadašnje Rimsko carstvo, od Nikomedije u Maloj Aziji, preko Naisusa i Singidunuma, Galije, sve do Hadrijanovog zida u Britaniji gde je Konstantin Veliki ratovao sa Piktima. Naslov romana nije slučajan.

Znamenje anđela, dva spojena prstena sa krilima, zagonetni znak koji se naizmenično pojavljuje u periodu od trideset godina i isprepletan je sa sudbinama tri glavna junaka. Konstantin, koji za razliku od Đorđa i Dimitrija neće stradati u najvećem progonu hrišćana u istoriji, imaće težak zadatak da odgonetne njegovo značenje. I to će učini pred sam kraj života.

konstantin-predstava

Žanrovski, roman je istorijska drama, ali ima tu svih onih velikih motiva u književnosti… Rata, ljubavi, prijateljstva, vere, nade… Poseban ‘začin’ je hrišćanska mistika, priče o anđelima i starozavetne legende, zatim grčka i rimska mitologija. Pretpostavljam da će mnogi misliti da je roman puka adaptacija moje drame ‘Konstantin’, ali radi se o dva potpuno autonomna dela. ‘Konstantin’ je nastao na temelju građe za roman i nekoliko segmenata iz njega, dok je ‘Znamenje anđela’ jedna drugačija priča i oni koji su gledali predstavu moći će da čitaju knjigu i imaju potpuno novo iskustvo.

Predstava je fokusirana samo na Konstantina, Dimitrije se tamo pojavljuje samo u jednoj sceni, dok Đorđa uopšte nema. Ovde su stvari sasvim drugačije i ta dva lika su potpuno razvijena, a njihova priča ispričana od početka do kraja. S obzirom na to da se radi o dva sveca koji se često slave kod nas, Sveti Đorđe je, recimo slava moje porodice, verujem da će čitaocima biti zanimljivo da pročitaju sve te zanimljive detalje iz njihovih biografija, a ima ih dosta.

Znam da su mnogi moji verni čitaci očekivali da brzo napišem nastavak romana ‘Duge noći i crne zastave’, ali mislim da treba iskoristiti ovu godinu jubileja da ispričamo šta i ko je sve stajao iza najveće svetske verske revolucije koja je srušila tada najmoćnije carstvo na svetu. Iskoristio sam takođe priliku da se malo poigram, tako da je u ovom romanu objašnjeno kako je u podzemnim lagumima Niša završio mač za kojim tragaju junaci ‘Konstantinovog raskršća’, to je jedna mala spona sa mojim prethodnim delom koja će, verujem, biti intrigantna i simpatična čitaocima.“

Roman će biti objavljen u prestižnoj Laguninoj ediciji „Meridijan“, čiji je urednik naš ugledni književnik Igor Marojević.

Knjiga će se u knjižarama pojaviti do Beogradskog sajma knjiga 2013. godine.

Pročitajte i...