Niške vesti

Posao za 3.000 Nišlija

BenettonNiška fabrika tekstila Nitex od sada je Niški Benetton. Ugovor o kupoprodaji potpisali su izvršni direktor grupacije Benetton Biađo Ćerolanca i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. Investicija je vredna 50 miliona evra, a planirano je da Benetton u naredne četiri godine zaposli oko 3.000 tekstilaca.

Niš je postao jedno od sedišta farbike Benetton, jedne od svetskih multinacionalnih kompanija, lidera u tekstilnoj industriji. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik grupacije Benetton, Lućano Benetton i predsednik Srbije Boris Tadić. Da potpisivanje ovog ugovora predstavlja preporod i novi početak srpske tekstilne industrije, sigurni su i ministar ekonomije Nebojša Ćirić i predsednik Srbije Boris Tadić.

Ministar Nebojša Ćirić je ovom prilikom izjavio da su prvi konkretni pregovori između ove kompanije i ministarstva ekonomije započeti pre oko godinu i po dana, i da je konačno uz velike napore dogovor postignut. Benetton će u Nišu napraviti novi centar srpske tekstilne industrije. Ministar je takođe rekao da posle situacije koju smo imali prošle godine sa Nitexom i propalom privatizacijom, ovde će biti smešten kompleks novih fabrika u kojima će posao naći skoro 3.000 Nišlija. On je dodao da je osim toga veoma važna visina insvesticije od 50 miliona evra, ali i izvoz od preko 80 miliona evra, jer je izvozno orijentisana ekonomija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Predsednik grupacije Benetton, Lućano Benetton izjavio je da se od njih očekuje da urade nešto što će biti veoma važno i veoma ozbiljno, a kompanija Benetton je odlučila da ovde otvori fabriku koja će se baviti industrijom prerade vune, što će biti najznačajniji objekat takve vrste u svetu. U ovoj kompaniji mnogo polažu na tehnologiju, kvalitet materijala i tehniku proizvodnje. Lućano Benetton kaže da su ubeđeni da je to njihova budućnost. Zbog toga, ova fabrika mora da bude izuzetan pogon u svakom smislu. On je rekao da znaju da u NIšu postoji velika tradicija i velika stručnost u oblasti tekstila i da žele da je iskoriste na najbolji mogući način. Predsednik grupacije Benetton je ubeđen da će nova fabrika biti centar koja će im omogućiti da ostvare dobar utisak.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ovim ugovorom Benetton postaje ne samo italijanska i svetska već i srpska kompanija. On je podsetio da pregovori sa kompanijom Benetton traju nekoliko godina. Prema njegovim rečima, naši tekstilci imaju ogromno iskustvo i Srbija je zemlja u kojoj investitori mogu da ostvare korist. Istovremeno, uvek treba misliti o narodu, o ljudima koji imaju potrebe, o čijim potrebama i životnom standardu uvek moramo voditi računa. Tadić je rekao da se uprkos teškoćama Vlada i lokalna samouprava mora truditi da pronalazi posebna rešenja, pokazati inovativnost u dovođenju investitora, otvaranje novih radnih mesta kako bi se stvorili uslovi za bolji život građana. 80 miliona evra izvoza, i milioni gotivih proizvoda koji će izlaziti iz Benettona i koji treba da nađu kupce svuda u svetu, predstavljaju jednu vrstu obaeze za tekstilne radnike u Nitexu, odnosno u Niškom Benettonu da postignu kvalitet i dokažu opravdanost ove investicije i stvore uslove za neke druge buduće investicije.

Italijanska modna kuća Benetton pre oko 2 nedelje na licitaciji u Beogradu kupila je niški Nitex po početnoj ceni od oko 3 miliona evra.

Većina radnika Nitexa prijavila se za socijalni program
Predsednik samostalnog sindikata radnika Nitexa Zoran Tošić izjavio je da je od oko 650 radnika koji su zaposleni u Nitexu, više od 550 radnika je odlučilo da se prijavi za socijalni program koji podrazumeva 300 evra po godini staža. On kaže da je razlog za to, što će za godinu dana moći ponovo da se prijave da rade u ovoj fabrici. Ostalo je još stotinak radnika koji će ovih dana da odluče da li će da idu na testiranje za rad u niškom Benettonu ili će i oni uzeti socijalni program.

Zoran Tošić je naglasio da je današnjim potpisivanjem kupoprodajnog ugovora nastala nova era za tekstil u Srbiji, i da je ovo veliki uspeh i za grad Niš, i za Srbiju.

City Radio

Pročitajte i...