Niške vesti

Benetton kupuje Nitex?

benetton Čuvena italijanska kompanija „Beneton“ zainteresovana je za nišku tekstilnu industriju „Niteks“, mada se još ne zna da li bi hteli da je kupe ili da ostvare neki vid saradnje. Predstavnici ove poznate italijanske robne marke obišli su nedavno „Niteks“ kako bi na licu mesta videli kakvo je stanje u fabrici i kakve potencijale ima.

„Beneton“ želi saradnju sa „Niteksom“, jedna od mogućnosti je da se u Nišu samo šije njihova odeća, mada nije isključeno da su zainteresovani i da budu novi vlasnici. U Nišu i u Ministarstvu ekonomije vlada mišljenje da je perspektiva „Niteksa“ u „Benetonu“. Za sada se o tim pregovorima ne govori javno, jer te velike kompanije ne žele publicitet dok se ne završe razgovori. Sredinom avgusta će biti doneta odluka o tome kako će sarađivati -kaže izvor iz gradskih vlasti u Nišu.

Čelnici „Niteksa“ nisu mogli da potvrde dolazak predstavnika „Benetona“, mada su potvrdili da je fabriku nedavno posetila delegacija nekoliko italijanskih kompanija, u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.

– To su neke političke najave čelnika G17 plus, ali mi nemamo nikakvu potvrdu da je „Beneton“ zaista zainteresovan za našu fabriku. Pre eventualne saradnje sa „Benetonom“ ili drugim kompanijama potrebno je srediti stanje u „Niteksu“. Odluka Agencija o poništenju privatizacije je dobra, ali se posle nje ništa nije promenilo – kaže Zoran Tošić, predsednik većinskog Samostalnog sindikata.

U „Niteksu“ trenutno je zaposleno 660 radnika, ali su svi na plaćenom odsustvu. Radnici su pre neki dan primili prvi deo zarada za mart, a prosečna plata je 8.000 dinara.

Izvor: S Medija

Pročitajte i...