Niške vesti

U „Nitexu“ ostaje samo 150 radnika

nitex Od 652 zaposlena, koliko trenutno broji tekstilno preduzeće „Niteks“, u „Benetonu će prihvatiti novi posao oko 150 radnika dok će svi ostali otići u penziju ili po socijalnom programu za 300 evra po godini radnog staža, potvrdio nam je Zoran Tošić, radnik i predsednik Samostalnog sindikata Srbije u ovoj fabrici.

Do ove cifre došlo se posle sprovedene ankete među radnicima. Nesumnjivo da su radnici zadovoljni dolaskom „Benetona“, ali ipak se malo boje dolaska velike kompanije, jer kako ističu, prosek godina starosti zaposlenih (između 40 i 50 godina) presudio je da tri četvrtine radnika, ipak, odluči da napusti fabriku.

Radnici „Niteksa“ trenutno primaju minimalac od 16.000 dinara, a prema rečima gradonačelnika Niša Miloša Simonovića plata u novootvorenoj fabrici će iznositi između 200 i 300 evra.

Ovoj računici je prethodilo potpisivanje sporazuma između potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića, gradonačelnika Niša Miloša Simonovića i Fabia Sartoria, operativng direktora kompanije „Beneton“ o otvaranju fabrike „Beneton“ u Nišu. Visina investicije iznosi 43,2 miliona evra, a država će taj projekat podržati sa 9.000 evra po svakom novozaposlenom radniku.

Zoran Tošić ističe da je dolaskom „Benetona“ rešena dugogodišnja agonija štrajkova i neizvesnosti u ovoj fabrici.

– Radnici imaju u isto vreme i nadu i strepnju povodom dolaska „Benetona“. Mnogi radnici su pred penzijom, a tu su i zaposleni koji imaju više od dve ili tri decenije radnog staža tako da ne žele da obave testove i intervjue radnika, već hoće otpremninu. Sada u „Niteksu“ trenutno radi 40 odsto radnika i to program za Vojsku Srbije koji je odavno dogovoren. Naš najveći problem biće dug dobavljačima oko 20 miliona evra. Radnici pružaju podršku Ministarstvu ekonomije, pa se i nadamo da će se pobrinuti da se dug na neki način reguliše – kaže Tošić.

Milan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Niša kaže da će svim radnicima, bez obzira na do sada urađene ankete, još jednom biti ponuđen izbor, da li žele da ostanu u fabrici ili odu iz nje, uz adekvatne uslove po socijalnom programu.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...