Niške vesti

Benetton na niškoj adresi

benetton_copyKompanija „Beneton“ koja je kupila nišku fabriku tekstila Niteks registrovala je firmu „Beneton Srbija doo „, na novoj niškoj adresi umesto dosadašnje beogradske. Beneton je srpsku firmu najpre registrovao u Beogradu na adresi Čika Ljubina 11, ali se novo sedište sada nalazi u Nišu na prostoru nekadašnjeg Niteksa.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre (APR) Beneton Serbia registrovan je 25. februara ove godine sa osnivačkim kapitalom od 10 hiljada evra.

Direktor firme Beneton Serbia je italijanski državljanin Flavio Simoneti (Simonetti), dok je zamenik direktora Fabio Sartori koji je prilikom potpisivanja protokola o otvaranju fabrike u Nišu 31. januara ove godine predstavljen kao operativni direktor kompanije „Beneton“.

Beneton u Nišu još uvek nije počeo proizvodnju, iako je je početak najavljen za avgust, a oko 80 odsto radnika raskinulo je radni odnos u „Niteksu“ i podiglo otpremnine od po 300 evra po godini staža, a 89 radnika se izjasnilo da želi da nastavi rad u „Benetonu“.

Lista primljenih radnika trebalo bi da bude objavljena do kraja ove godine.

„Za 300 evra po godini staža prijavio se 351 radnik,a 83 radnika je na tržištu rada i njima je isplaćeno po 306.000 dinara uz pravo na mesečnu nadoknadu koja iznosi 60 odsto od republičke prosečne zarade“, kazao je predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Zoran Tošić.

Po 10 prosečnih zarada obezbeđeno je za 104 radnika „Niteksa“.

Grupa radnika „Niteksa“ više puta je protestovala ispred kapije te fabrike jer su stekli uslove za penziju, ali zbog nepovezanog staža ne mogu da ostvare to svoje pravo.

Tošić je rekao da ima 26 takvih radnika i da se Vlada obavezala da će im povezati radni staž. „Njima je radni staž povezan za period 2005-2009. godina, a ostala je 2010. godina i deo 2011, što će biti ispunjeno“, rekao je Tošić.

U naredne četiri godine „Beneton“ će zaposliti, kako je ranije najavljeno, oko 2.700 radnika, a država je odobrila subvencije za svako novo radno mesto od po 9.000 evra.

„Beneton“ je kupio nišku fabriku za više od tri miliona evra, a italijanski proizvođač se obavezao da će u niški tekstilni centar investirati 43,2 miliona evra.

MIC

Pročitajte i...