Niške vesti

Maja konkursi za posao u „Benetonu“

U Nišu se zahuktava euforija oko zapošljavanja u svetskoj tekstilnoj kompaniji „Beneton“ koja bi sredinom aprila trebalo da potpiše kupoprodajni ugovor sa Agencijom za privatizaciju i Gradom Nišom o preuzimanju fabrike „Niteks“ gde će biti upošljeno 2.700 radnika u roku od dve godine. Prvi raspisani konkursi bi trebalo da uslede krajem maja meseca, ali prethodno bi trebalo sadašnjih 652 radnika da se odluče da li će ostati u fabrici ili uzeti 300 evra po godini radnog staža.

Nitex

Sindikalci kažu da će u fabrici „Beneton“ hteti da ostane od 150 do 200 radnika, dok će svi ostali uzeti novac. To „otvara“ mogućnost za nezaposlene nekadašnje đake tekstilne škole iz Niša da nađu radno mesto.

Milan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Niša kaže da na listi Nacionalne službe za zapošljavanje(NSZ) postoji 1.500 tekstilnih tehničara bez posla kojima preporučuje da pripreme radne biografije. On dodaje da će se u ovoj fabrici proizvoditi kompletan pamučan program kao što su košulje, dukserice, majce i druga roba ove poznate marke.

– Predstavnici „Benetona“ su u poslednjem razgovoru iskazali želju da se u niškoj tekstilnoj školi oformi odelenje koje će imati specijalizovanu edukaciju za rad u pogonima ove svetske kompanije. Početkom juna doći će do prvih zapošljavanja u „Benetonu“, ali prethodno bi svi koji planiraju s biroa rada da nađu posao u ovoj svetskoj kompaniji da to kažu svojim savetnicima u NSZ da bi se ta njihova spremnost evidentirala kako bi kasnije bili pozvani na intervju. Svim sadašnjim radnicima će biti ponuđen mogućnost izbora, da ostanu da rade u novoj fabrici ili da uzmu sredstva iz socijalnog programa, ali mislim da će u fabrici ostati samo 30 odsto radnika – kaže Ranđelović.

Radnici „Niteksa“ trenutno primaju minimalac od 16.000 dinara, a prema rečima gradonačelnika Niša Miloša Simonovića plata u novootvorenoj fabrici će iznositi između između 20.000 i 30.000 dinara.

Sindikalci Asocijacije Slobodnih i nezavisnih sindikata kao i Samostalnog sindikata Srbije u ovoj fabrici, Miroslav Tasić i Zoran Tošić kažu da je „Niteks“ prema proseku godina radnika, „stara“ fabrika i da će se baš zbog toga mnogi odlučiti da ne nastave rad u novoj fabrici.

– Prema sporazumu, garancija da poslodavac ne sme da otpušta radnika je godinu dana. Prema tome, radnik sa 20 godina radnog staža može da uzme odmah 6.000 evra. Ukoliko taj isti radnik radi za platu od, nadamo se, 25.000 dinara i dobije otkaz posle godinu dana, gubi oko 3.000 evra što znači da je prva varijanta sigurnija – kažu Tošić i Tasić.

U prvoj hali edukacija za nove radnike
– U „Niteksu“ će biti srušeno 13.000 kvadrata hala, a biće izgrađeno 25.000 kvadrata prostora tako da će na kraju nova niška fabrika iznositi oko 40.000 kvadrata pogona, kancelarija i ostalih prostorija. „Beneton“ donosi potpuno novu kompjuterizovanu opremu. U jednoj hali biće instalirane mašine na kojima će se vršiti edukacija svih radnika koji će kasnije biti prosleđivani u druge pogone – kaže Ranđelović.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...